Antena Meniu Search
x

Apele învolburate ale Prutului ameninţă localităţile din nordul România (Video)

Prutul a făcut prăpăd în Cernăuţi şi acum ameninţă localităţile din nordul ţării, de la noi. Râul a rupt barajele în Ucraina, a intrat cu forţă în ţara noastră şi este cu aproape doi metri peste cota de pericol, avertizează hidrologii. Trei localităţi din Botoşani riscă să ajungă sub ape. Cu un ochi pe Prut şi cu inima la locuinţele în care trăiesc de zeci de ani, oamenii stau cu bagajele la uşă.

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 25.06.2020, 21:24

Vezi și
  • Râul Prut a rupt baraje în Ucraina și dă emoții autorităților din România.
  • Numeroși oameni, pregătiți să fugă din calea apelor.

De zeci de ani, localnicii din Rădăuţi-Prut stau cu frica în sân că se trezesc cu râul peste ei în case. Viitura de pe Prut, formată în Ucraina, le ameninţă din nou agoniseala de o viaţă. 

Pompierii au amenajat deja la marginea satului Rădăuţi-Prut cinci corturi de campanie pentru oamenii care urmează să fie evacuaţi. 

Gheorghe Ivaşcu, localnic: Nu-i ceva periculos, o mai fost aşa ceva, noi suntem broscari, pe malul bălţii de aici, învăţaţi cu apa, cu viituri.

În satul Baranca, oamenii nici nu mai aşteaptă autorităţile. Ştiu singuri când sunt în pericol şi se autoevacuează. În graba de a-şi părăsi locuinţele unii şi-au uitat câinii în curţi. 

Viorel Atomei, primar Hudeşti: 81 de persoane s-au evacuat pentru că au case în zona inundabilă.

Gheorghe Ivaşcu are casa la nici 20 de metri de râul umflat. Stă de pândă de dimineaţă şi dacă devine prea periculos se refugiază pe deal până se retrag apele. 

Gheorghe Ivaşcu, localnic: Cam 20 de centimetri de azi de dimineaţă o crescut.

La nici 10 kilometri de Baranca se află Oroftiana, altă localitate în pericol de inundaţie. Deja drumul dintre cele două sate e inundat. 

Localnicii se uită speriaţi peste mal. 

Oamenii sunt pregătiţi să se auto-evacueze. Au primit mesaje prin Ro-Alert. 

Costel Alexe, ministrul Mediului: Indiferent cât de gravă ar fi situaţia în Ucraina şi cât de afectat ar fi Prutul, nivelul inundaţiiilor nu va ajunge la nivelul din 2010 sau 2008.

Ministrul Mediului spune că mega-barajul ridicat pe Prut, de la Stânca Costeşti, este pregătit să preia încă 500 de milioane de metri cubi de apă.

De aproape trei săptămâni, în România plouă zilnic. Zeci de gospodării au fost inundate, drumuri judeţene au fost blocate şi s-au pierdut vieţi omeneşti. În Hunedoara, o femeie de 47 de ani s-a înecat într-un canal format în urma ploilor. 

În Stăuceni, judeţul Suceava, apele au rupt gardurile gospodăriilor. 

Drumul Naţional 10, care face legătura între Braşov şi Buzău, este complet blocat de două zile după ce râul Buzău a ieşit din albie. 

Aproape toate judeţele din ţară se află sub cod portocaliu şi galben de furtuni. Iunie 2020 a intrat în topul celor mai ploioase luni din ultimii 60 de ani. Până acum au fost emise peste 100 de avertizări cod roşu de ploi şi inundaţii. Un număr record. Spre sfârşitul lunii, însă, ploile cedează locul soarelui. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Apele învolburate ale Prutului ameninţă localităţile din nordul România (Video)