Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Râul Bistriţa, poluat cu metale grele: apa a devenit cărămizie, iar unda toxică a înaintat zeci de km. Amendă de 90.000 de lei

90.000 de lei amendă pentru poluarea cu metale grele a râului Bistrița. Apa a devenit cărămizie din cauza oxidului de fier, dar în ea au ajuns si cupru, plumb şi zinc. Unda toxică a înaintat zeci de kilometri, iar specialiştii spun că abia peste câteva zile râul se va curăţa.

de Angela Bertea

la 15.05.2023 , 21:02

Sursa poluării este fosta platformă minieră Isipoaia, de lângă Broșteni - Neamţ. Reprezentantul companiei angajate să se ocupe de conservarea minei se scuză: poluarea a fost accidentală, iar efectele ei negative - mai mult vizuale. 

Râu poluat cu metale grele

"Ideea de bază este că o cantitate foarte mare de apă s-a acumulat undeva. Şi atunci a antrenat materialul din lucrarea minieră. A ieşit la suprafaţă şi s-a deversat în râul Bistriţa, dându-i coloratura asta extraordinară. Deci, în primul rând o poluare vizuală puternică", spune Sabin Gabriel, şef punct lucru Vatra Dornei.

Vezi și

Pata cărămizie lungă de 7 kilometri a înaintat aproape 30 de kilometri. Şi nu a fost doar poluare vizuală, recunoaşte în cele din urmă acelaşi personaj. "În cazul de faţă ce conţine apa? Conţine metale, suspensii, reziduuri, ca orice mină de polimetale. Adică? Cupru, plumb, zinc, ceea ce s-a exploatat", explică Sabin Gabriel, şef punct lucru Vatra Dornei.

Pe acelaşi subiect

"Analizele au arătat o creştere a fierului, a manganului, dar care indică o poluare cu metale grele, la momentul acesta", declară Adam Relu, director ABA Siret-Bacău.

Astăzi, doar fierul mai depăşeste valorile acceptate. Localnicii au avut noroc mare cu natura. Debitul mare al Bistriţei a diluat substanţele periculoase. În zona poluată din judeţul Suceava, calitatea apei scăzuse ieri la nivelul cinci – cel mai grav. Astăzi, s-a îmbunătățit. Specialiştii de la Apele Române iau probe din râu şi le analizează din trei în trei ore. 

"Nu a fost semnalată mortalitate piscicolă şi nu există un pericol iminent asupra sănătăţii populaţiei", susţine Adam Relu, director ABA Siret-Bacău. 

Nu ar fi primul episod de poluare pe Bistriţa

Episodul de poluare care a speriat localnicii de pe malul Bistriţei nu este primul. Oamenii îşi aduc aminte de un incident din 2015. "Au mai fost, da. Am lucrat la (n.r mină) 10 ani", povesteşte un localnic. Mina care a poluat râul Suceava a fost închisă acum 16 ani, iar lucrările de ecologizare s-au terminat primăvara trecută.

Angela Bertea Like

Curioasă din fire, îmi place să pun întrebări și să obțin răspunsuri. Pe unele le obțin mai ușor și repede, pe altele mai dificil. Dar, îmi place și să insist, ceea ce mă conduce spre ceea ce vreau să obțin.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Râul Bistriţa, poluat cu metale grele: apa a devenit cărămizie, iar unda toxică a înaintat zeci de km. Amendă de 90.000 de lei