Antena Meniu Search
x

Războiul pe Arsenie Boca, şi la poarta mănăstirii unde e îngropat părintele. Proprietarul brandului ameninţă cu controale în toată ţara

Sute de firme din România, inclusiv preoţii Mănăstirii Prislop, unde este îngropat Părintele Arsenie Boca, au primit notificări din partea unui afacerist maghiar care este proprietar asupra imaginii şi numelui Părintelui Ardealului.

Vezi și

Scandalul iscat în jurul brandului Boca ar putea ajunge chiar la poarta bisericilor. Sute de firme din România, inclusiv preoţii Mănăstirii Prislop, unde este îngropat Părintele Arsenie Boca, au primit notificări din partea unui afacerist maghiar care este proprietar asupra imaginii şi numelui Părintelui Ardealului.

Scandalul de la Arad s-ar putea aprinde chiar la poarta Mănăstirii Prislop, unde este îngropat părintele Arsenie Boca. Lăcaşul sfânt a fost înştiinţat că nu are voie să vândă suveniruri sau fotografii cu Părintele Ardealului. Sute de firme din întreaga ţară au primit aceeaşi notificare. 

Deţinătorul mărcii, un cetăţean maghiar stabilit în Marea Britanie, a dezvoltat o întreagă afacere de familie. Şandor Andor deţine marca "Arsenie" şi toate drepturile asupra imaginii părintelui. Plus o marcă ce îi permite comercializarea de pâine şi produse de panificaţie. Soţia lui, Diana Talpoş este proprietara mărcii "Boca Părintele" sub care poate vinde vinuri, produse din lemn sau ilustrate, în timp ce licenţa "Arsenie" îi oferă proprietarului dreptul de a vinde produse cosmetice, alimente, cafea şi chiar suplimente alimentare cu imaginea Părintelui Boca.

Un avocat apără în România drepturile pe care afaceristul maghiar le-a câştigat la Oficiul European pentru Proprietate Intelectuală, o agenţie care primeşte anual peste o sută de mii de cereri de înregistrare a unei mărci. Am verificat şi noi, iar paşii sunt extrem de simpli.

În primă fază, intraţi pe site-ul euipo.europa.eu. Dacă vreţi să înregistraţi o marcă, creaţi-va un cont de utilizator, apoi, accesaţi optiunea "înregistrează o marcă". Urmati paşii indicaţi şi asta e tot, ne îndrumă un dispecer de la Oficiul European de Proprietate Intelectuală.

Oficiul verifică dacă marca nu este rezervată pe teritoriul niciunei ţări europene şi o aprobă. Deţinătorul mărcii Boca a ocolit procedura de licenţiere din România. 

IONUŢ BARBU, director Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci:

Marca se respinge pentru ca reprezinta un simbol religios, iar in Romania Arsenie Boca reprezinta un simbol religios. 

În magazinele bisericilor nu sunt vândute icoane cu imaginea Părintelui, pentru că acesta nu a fost canonizat. Pe rafturi, însă, sunt cărţi de rugăciuni sau alte suveniruri cu chipul lui.

VASILE BĂNESCU, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române:

Noi nu avem intenţia de a ajunge în instanţă niciodată cu nimeni. Procesomania e mai degrabă atitudine unor persoane private, dar sperăm că nu se va ajunge acolo.

Până la un eventual proces între Biserică şi deţinătorul mărcii, nu este exclus ca poliţia să bată şi la poarta mănăstirilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Războiul pe Arsenie Boca, şi la poarta mănăstirii unde e îngropat părintele. Proprietarul brandului ameninţă cu controale în toată ţara