Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Recomandare controversată făcută înainte de postul Crăciunului

De la 50 de lei în sus. Atât spune un preot că trebuie să plătească credincioşii pentru pomenirea celor morţi în timpul slujbelor. Cu două săptămâni înainte de începerea postului Crăciunului, sunt enoriaşi care află că în unele lăcaşuri de cult trebuie să scrie pe bilet şi câţi bani au lăsat.

de Redactia Observator

la 31.10.2019 , 20:20

De la 50 de lei în sus. Atât spune un preot că trebuie să plătească credincioşii pentru pomenirea celor morţi în timpul slujbelor. Cu două săptămâni înainte de începerea postului Crăciunului, sunt enoriaşi care află că în unele lăcaşuri de cult trebuie să scrie pe bilet şi câţi bani au lăsat în cutia milei. Aceleaşi recomandări le-au primit şi reporterii Observator, care au încercat să obţină reacţii şi de la mai marii Bisericii. 

Vin, ulei, tămâie şi 50 de lei pentru pomelnice. Sunt donaţiile recomandate pentru credincioşii care, în postul Crăciunului, ar vrea ca numele apropiaţilor pe care i-au pierdut să fie pomenite în timpul slujbelor.

Deşi donaţiile pentru biserică sunt încurajate, preoţii n-ar trebui să condiţioneze actul de pomenire a morţilor de un tarif anume, spun mai marii Bisericii. Angajaţii din lăcaşurile de cult au însă grijă să-ţi spună care este "mersul".

Vezi și

"Eu ştiu că la Paşte am dat 100. La Paşte. Hai să o luăm pe aia dreaptă, 40 de zile. Aşa am dat", este preţul recomandat într-o biserică din Constanţa pentru pomenirea de 40 de ori a numelui unui răposat. În altă parte, prin telefon, un preot se arată mai îngăduitor.

"Cât ar trebui să punem? Ca bănuţi? Doamnă, de la 50 de lei în sus", este mesajul ferm. 

În altă biserică, reporterii Observator sunt învăţaţi să scrie pe bilet şi suma oferită: "Banii îi băgaţi acolo. Dacă scrieţi pe el câţi aţi pus, când ajunge preotul şi îi pune de-o parte pentru pomelnic, el îşi ia din banii de la comun ce aţi scris dumneavoastră acolo".

O femeie spune că "mi se pare prea mult pentru un pomelnic. Nu este taxă, eu aşa ştiu. Omul dă cât vrea".

Un bărbat este de părere că "la foamea care e acum, la sărăcia asta, un 20 de lei parcă mai mergea, sau chiar un 10 lei".

Am încercat să obţinem un punct de vedere din partea Arhiepiscopiei Tomisului, însă nu l-am obţinut. Reprezentanţii bisericii susţin că înregistrările pe care noi le-am prezentat nu constituie un act de indisciplină din partea preoţilor.

Salariul unui preot este asigurat în proporţie de 60 la sută din bugetul de stat. Restul vine din donaţiile credincioşilor.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Recomandare controversată făcută înainte de postul Crăciunului