Antena Meniu Search
x

Specialiștii recomandă reconversia profesională celor care au dificultăți din cauza pandemiei de coronavirus

Ghici câţi români şi-au pierdut locul de muncă! Ministerul Muncii nu mai publică date actualizate privind contractele de muncă încetate. Ultima actualizare a fost făcută pe 28 mai, iar atunci erau aproape 430 de mii. Cei care s-au întors din şomaj tehnic şi lucrează, primesc bani mai puţini. Soluţia pare a fi doar una: reconversia profesională.

de Redactia Observator

la 15.06.2020, 23:29

Vezi și
  • IT-ul rămâne un domeniu atractiv și după pandemia de coronavirus.
  • Cele mai mari dificultăți le au cei din domeniile juridic, confecții și imobiliare.

Inflaţia de oferte de muncă s-a transformat în câteva luni într-o avalanşă de cereri de angajare. Aşa că pretenţiile angajatorilor au crescut, iar cele ale angajaţilor au scăzut. 

Dragoș Panait, consultant HORECA: E o situație puțin sadică. Înainte nu găseai pe nimeni sau oricine venea spunea că a fost în Anglia, Italia şi au anumite așteptări, acum tu ca și angajator ai de unde alege. Nu am avut niciodată peste 180 de telefoane primite pentru angajare.

Oficial, nu mai ştim numărul concedierilor, pentru că Ministerul Muncii nu a mai publicat nicio cifră de aproape trei saptamâni. La insistenţele noastre, am aflat câţi români mai lucrează, nu şi câţi au rămas fără serviciu. 

Tudor Polak, secretar de stat în Ministerul Muncii: Pe 1 martie vorbeam de aproximativ 6,52 milioane de contracte active, iar astăzi, pe 15 iunie, avem aproximativ 6,42 milioane contracte active.

Rezultă că 100 de mii de români au rămas fără un loc de muncă în timpul pandemiei. Doar că în această statistică intră şi cei care s-au angajat pentru prima dată în ultimele trei luni. Şi în vreme ce autorităţile se laudă cu măsuri active de susținere a pieţei muncii, realitatea e alta. Petruţa lucrează la o firmă de curăţenie. A fost în şomaj tehnic, dar apoi nu a mai primit nimic

Petruţa: Am fost în 75% și după m-au contactat pentru că n-au putut să mă bage în 41,5 la sută. Nu am avut activitate și au preferat să intru o lună în fără plată. La alegere. Ori fără plată, ori să îmi dau demisia.

Lavinia s-a întors la muncă, dar veniturile nu mai sunt aceleaşi. 

Lavinia: Am avut niște economii și așa am reușit să mă descurc. Altfel, nu știu.

Sunt şi sectoare neafectate de criză. Chiar din contră. 

Bogdan Badea, CEO platformă de joburi: Cred că va exploda pe ecommerce. Practic, toate magazinele care nu aveau prezență online, caută prezență online.

În IT, salariul mediu a ajuns la 1.500 de euro. Sunt însă IT-işti pe poziţii de senior developer, care câştigă şi 6000 de euro pe lună. 

Vlad Sarca, antreprenor: IT-ul este foarte atractiv şi poate să ofere salarii mari pentru că munca celor din IT încă de foarte mult timp se poate face de la distanţă şi atunci salariile din România concurează cu salariile din străinătate. 

Pentru Daniel, criza a venit ca o oportunitate. Lucrează în industria IT de șapte ani şi, după program, livrează mâncare.

Daniel, customer suport companie IT: Fac de aproximativ două luni, nu fac full time, fac part time, ca să îmi suplimentez veniturile.

La polul opus, se fac greu angajări în domeniul juridic, în industria de confecții sau în imobiliare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » Specialiștii recomandă reconversia profesională celor care au dificultăți din cauza pandemiei de coronavirus