Antena Meniu Search
x

Redeschiderea teatrelor, motiv de dispută între Guvern și Primăria București

Păcănele, da, teatru - ba. Cultura a devenit motiv de ceartă între Primăria Capitalei şi Guvern. Gabriela Firea a anunţat că, de luni, spectacolele de teatru se întorc în săli. Executivul însă dezaprobă total şi ameninţă că cei care vor redeschide vor fi amendaţi. Între timp, Teatrul Naţional din Bucureşti, a început repetiţiile pentru reprezentaţii în aer liber.

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 14.06.2020, 03:50

Vezi și
  • La TNB sunt pregătiri pentru spectacole în aer liber.
  • Doar 60 dintre cele 300 de locuri ale TNB pot fi ocupate.

De câteva zile, actorii de la Teatrul Naţional s-au întors pe scenă: pregătesc piesele pentru spectacolele în aer liber. Dar sâmbătă, primarul Capitalei a anunţat pe Facebook că, de luni, municipalitatea dă undă verde reprezentaţiilor în săli închise. Deşi legea nu o permite.

”Fiecare instituţie de spectacol îşi va lua toate măsurile necesare de siguranţă pentru artişti şi spectatori, iar programarea spectacolelor va ţine cont, în permanență, de evoluția epidemiologică în plan local și de măsurile ce sunt necesare”, a transmis PMB, într-un comunicat.

16 teatre ar urma să funcţioneze normal, după o pauză de mai bine de trei luni. Doar că Guvernul consideră măsura periculoasă pentru sănătate. Până acum, Executivul a redeschis sălile de joc, de fitness, creşele şi piscinele, dar nu este de acord cu redeschiderea sălilor de teatru.

”Primarul Capitalei nu poate emite un act administrativ contrar legilor în vigoare, iar în cazul în care acest lucru se va întâmpla prefectul municipiului București va acționa pentru suspendarea unei astfel de hotărâri”, a transmis Grupul de Comunicare Strategică.

Potrivit legii, spectacolele pot avea loc doar în aer liber şi cu participarea a cel mult 500 de persoane. După aceste reguli s-au ghidat şi cei de la Teatrul Naţional din Bucureşti, singurii care pot respecta noile norme.

Din cele 300 de locuri disponibile vor putea fi ocupate doar 60, iar biletele pentru piesele ce se joacă luni şi marţi au fost cumpărate în primele ore de la punerea lor în vânzare.

Departe de zarva de la nivel înalt, actorii abia aşteaptă să audă primele aplauze după mai bine de 3 luni.

Ioan Andrei Ionescu, actor TNB: Nu m-am gândit că vor fi necesare atâtea transformări, adaptări ale spectacolelor în care jucăm.

Ilinca Goia, actor TNB: Astept cu mare nerăbdare întâlnirea cu publicul, aşa cum va fi ea acum. Va fi altfel!

Cristiana Gavrila, coordonator amfiteatru TNB: Distribuţii mici, recitaluri de actori aici, spectacole în 2 în 3 personaje.

Iar dacă ploaia începe în timpul reprezentaţiei...

Ioana Axenoi Pănescu, organizator TNB: Spectatorii pot opta si pentru restituirea banilor pe bilete sau pot sa schimbe biletul la o alta reprezentatie.

Pentru actorii de la Teatrul Mic, decizia primarului general ar fi mană cerească. Spaţiul nu le permite nici să joace în aer liber, nici distanţarea necesară.

Vlad Corbeanu, actor Teatrul Mic: În aer liber unde? Nu ştiu, am putea în fata teatrului, să ieşim pe trotuar, dar nu cred că este o soluţie.

Soluţii clare nu găsesc nici cei care trebuie să decidă. Astfel că, în continuare, cultura rămâne subiect de alba-neagra.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Redeschiderea teatrelor, motiv de dispută între Guvern și Primăria București