Referendum pentru familie. Ghid pentru cei care votează în străinătate, documente necesare
Ministerul de Externe a organizat secţii pentru votare pentru românii care sunt în străinătate, dar şi un ghid ca să-i ajute în exprimarea dreptului la vot.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Referendumul național pentru revizuirea Constituţiei, din 6 şi 7 octombrie are ca scop votarea modificării articolului 48 din Legea Fundamentală. Articolul 48 se referă la definiţia căsătoriei şi presupune înlocuirea sintagmei "între soţi", cu "dintre un bărbat şi o femeie".
Ministerul de Externe a organizat secţii pentru votare pentru românii care sunt în străinătate, dar şi un ghid ca să-i ajute în exprimarea dreptului la vot.
Astfel, MAE informează că au dreptul de a participa la referendum toți cetățenii români care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua referendumului inclusiv, cu excepția cazurilor prevăzute de lege.
Referendum 2018. Documente pentru votul în străinătate
Cetățenii români cu domiciliul în România care în zilele referendumului se află în străinătate, precum și cetățenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare organizate în străinătate în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării :
Cartea de identitate; cartea de identitate provizorie; cartea electronică de identitate; buletinul de identitate; pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic; pașaportul de serviciu; pașaportul de serviciu electronic; pașaportul simplu; pașaportul simplu electronic; pașaportul simplu temporar; pașaportul simplu cu menționarea țării de domiciliu; pașaportul simplu electronic cu menționarea țării de domiciliu; pașaportul simplu temporar cu menționarea țării de
domiciliu.
Referendum 2018. Desfăşurarea votului
Alegătorii care la ora 21.00 se află în sala în care se votează pot să-și exercite dreptul de vot.
La secţiile de votare din străinătate nu se vor putea utiliza urne speciale (mobile), nu se vor utiliza liste electorale permanente, alegătorii fiind înscrişi în liste electorale suplimentare.
De asemenea, fiecare alegător își exprimă votul personal, iar votul multiplu este interzis. Exercitarea votului în numele altui alegător este interzisă, iar votul exercitat în cadrul referendumului este secret.
Orice control asupra modului în care votează un alegător este interzis. Participarea cetățenilor la referendum se face pe baza liberului consimțământ al acestora. Nimeni nu are dreptul de a exercita presiuni asupra unui alegător pentru a-l determina pe acesta să participe sau să nu participe la referendum.
Cetățenii români care în ziua alegerilor se află în străinătate, în scop turistic, pot vota la orice secție de votare organizată în străinătate.
MAE va organiza 378 de secţii de votare în străinătate la referendumul naţional pentru redefinirea familiei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰