Antena Meniu Search
x

Regula omeniei: de acum incolo, preotii trebuie sa oficieze inmormantari fara bani pentru cei saraci

Daca-i ordin, cu placere. Sfantul Sinod le impune preotilor sa nu ceara niciun leu pentru inmormantarea celor saraci sau bolnavi. Regula omeniei ar fi existat dintotdeauna.

Vezi și

E regula omeniei. Preotii cinstiti au inmormantat intotdeauna gratuit persoanele nevoiase. Exceptiile numeroase de la regula, cand slujitorii Domnului cereau bani in schimbul slujbei, au dus la un ordin clar al Sfantului Sinod: nu se percepe niciun fel de taxa pentru inmormantare in cazul celor saraci sau bolnavi.

La o zi de la intrarea in vigoare a noii reguli, reporterii Observator au testat felul in care se pune in aplicare. Mai intai, intr-o biserica din centrul Capitalei, unde, de altfel, si afisele cu tarife prezente pana acum, la intrarea in biserica, au disparut.

 “Nu avem nicio taxa, nu am luat nimic, niciodata. Putem discuta in consiliul parohial si in cazul in care consiliul aproba, poate fi dat locul gratuit. Fara niciun fel de problema. Chiar niciun fel de problema. Daca nu sunt posibilitati de alt fel. In ceea ce priveste biserica, nu sunt alte cheltuieli”, spune preotul, filmat cu camera ascunsa.

 “Noi deja de foarte multa vreme aplicam lucrul acesta. Pentru inmormantari nu se percep taxe, pentru ca ele vin neprevazut. S-a hotrarat de catre Sf. Sinod ca si in alte orase sa nu se perceapa taxe acolo unde situatia e precara”, explica IPS Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului.

Ordinul Sfantului Sinod a intrat in vigoare vineri, 1 martie. Preotii care nu se vor supune regulilor impuse de Sfantul Sinod vor primi sanctiuni administrative.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri sociale » Regula omeniei: de acum incolo, preotii trebuie sa oficieze inmormantari fara bani pentru cei saraci