Video Reguli noi pentru creşterea porcilor: Animalele nu mai au voie să se înmulţească în gospodării, iar curăţenia trebuie să fie ca în spital
Cu botoşei în coteţul porcului. Gospodarii nu mai au voie să le dea resturile de la masă şi nici să intre în cocina lor cu pantofii de pe drum, ca să nu transmită pesta porcină. Dacă noile reguli ale celor de la Autoritatea Sanitar-Veterinară vor fi aprobate, în coteţul porcului se va intra numai cu botoşei de unică folosinţă. Iar cine nu respectă măsurile riscă amenzi care nu sunt deloc mici.
În coteţ, ca la spital. Ca să nu împrăştie pesta porcină, micii crescători trebuie să respecte reguli noi.
Adrian Obreja, reporter Observator: "Nu mai e voie sa ii dai porcului resturi alimentare, doar graunte sau furaje. Asa ca intram in cotet echipati corespunzator si le dam de mancare, dupa care ne schimbam costumatia si revenim la vechea pereche de incaltaminte".
Nea Alecu nu înţelege ce nu a făcut bine până acum. De zeci de ani pune pe masă carnea porcului pe care-l creşte în propria gospodărie. Ca să respecte noile reguli pregătite de inspectorii sanitar-veterinari trebuie să bage mână adânc în buzunar. Cu o pensie de 800 de lei, îl cam dor regulile astea.
Reporter-Nea Alecu Ticuță: - Pai de-acuma, gata, asta e costumatia.
- V-am adus.... (arata picioarele cu botosei) costumatia, da. Foarte nasol din toate punctele de vedere. Schimbam foaia.
Şi nu e vorba numai de curăţenie. În proiectul ANSVSA pus în dezbatere publică scrie negru pe alb: în gospodăria omului porcii nici măcar nu ai au voie să se înmulţească.
Cezar Rotaru, localnic: "Trei porci cel putin ii tai pe an, eu cu familia. Si daca nu am de unde sa cumpar purcei, automat tin o scroafa si imi fata".
Gata şi cu vânzarea porcului direct din bătătură. Îl tai, îl şi mănânci. Oamenii deja intră în panică şi se tem că de groaza regulilor, vor ajunge mai degrabă să cumpere carne de la magazin.
Reguli noi pentru creşterea porcilor
Cezar Rotaru, localnic: "Si nu se compara porcul de tara cu porcul de complex. Altfel de gust are porcul crescut in batatura decat unul crescut in sistem intensiv". Teoria de pe hârtie zice că amenzile pentru nerespectarea regulilor ajung şi până la 8.000 de lei. Practică e deja altă treabă. Veterinarii sunt cei care ar trebui să îi prindă pe contravenienţi.
Iulian Boț, președinte Asociația medicilor veterinari Galați: "Nu știu cine va veni și va supraveghea această manoperă, dacă putem să-i spunem așa. Dacă tot facem un ordin, haideți să nu trecem un cearceaf de măsuri și de restricții, ca să nu le respectăm".
În ultimii doi ani, din cauza pestei porcine africane, producţia de carne de porc a scăzut cu peste 30 de mii de tone, până la 428.000 tone, arată datele asociaţiilor de profil.
Reguli noi pentru creşterea porcilor:
- Reproducţia porcilor în aceste exploataţii este interzisă.
- Porcinele sunt crescute numai pentru îngrăşare şi nu se comercializează.
- Carnea şi produsele din carne rezultate în urma sacrificării porcinelor sunt destinate exclusiv consumului în gospodăria proprie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰