Antena Meniu Search
x

Plimbările prin pădure, în baza unor reguli bine stabilite (Video)

Drumețiile în pădure vor fi diferite de acum înainte. Bicicliștii, dar și amatorii de plimbări care vor lua pădurile la pas, nu o vor putea face după propriul plac. Aceștia vor avea voie să intre în pădure doar în zonele amenajate, iar mersul cu bicicleta va putea fi făcut doar pe poteci sau trasee stabilite. Cei care au lucrat la noua lege spun că este un pas înainte pentru că, până acum, accesul în pădure cu bicicleta era total interzis. 

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 20.08.2020, 23:28

Vezi și
  • Accesul în păduri, doar prin zonele amenajate.
  • Plimbările cu bicicleta, doar pe poteci sau trasee stabilite.

Astfel de imagini ar putea deveni istorie pentru că, de azi, noul Cod Silvic prevede reguli clare pentru accesul în păduri. Bicicliştii le vor putea străbate doar pe drumurile forestiere, pe traseele amenajate şi pe poteci. Reguli noi sunt şi pentru iubitorii de off-road. 

Radu Mititean, președinte Clubul de Cicloturism Napoca: S-a făcut un prim pas în restrângerea libertății de a te da prin pădure pe unde vrei cu ATV, enduro, mașini 4x4.

În plus, traseele nu pot fi făcute oriunde şi pot fi amenajate doar dacă se evită tăierea arborilor. 

Realizarea potecilor și a traseelor se va face după reguli extrem de stricte. Acestea vor putea fi amenajate doar cu pământ, nisip sau lemn, fără niciun alt material de construcții.

Deşi modificările aduse Codului Silvic par că le îngrădesc drepturile bicicliştilor, iniţiatorii spun că este exact invers. Până acum, nu aveau voie deloc în pădure. 

Radu Mititean, președinte Club Cicloturism Napoca: Se plimbau prin pădurile din jurul oraşului, dar o făceau ilegal. Sigur, nu stăteau autoritățile să îi amendeze, dar dacă tu sesizai că ai văzut tăieri ilegale, braconaj și altele, te autodenunțai și puteai fi amendat.

Acest lucru a şi descurajat simţul civic al bicicliştilor. O spun chiar ei. 

Traseele ar urma să fie amenajate doar de administratorul fondului forestier sau cu permisiunea lui. În lipsa lor, turismul în unele zone va fi afectat. 

Poiana Rotundă din Padurea Hoia Baciu este locul în care anual ajung mii de turişti din întreaga lume. Cum până aici nu există un traseu amenajat, accesul vizitatorilor ar putea fi interzis.

Totuşi, oamenii vor putea lua la pas în continuare, fără restricţii, pădurile.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Plimbările prin pădure, în baza unor reguli bine stabilite (Video)