Reguli de urmat în aeroport și în avion, pentru o vacanță liniștită

De Redactia Observator.
Publicat: 01.07.2020, 16:26.
Actualizat: 01.07.2020, 17:47

Pandemia ne-a schimbat modul de a plănui şi alege vacanţele. Schimbările nu s-au oprit însă. De azi, mai multe ţări dau startul sezonului turistic, iar marile companii îşi reiau treptat zborurile. Însă pentru a avea un zbor linişti şi a ajunge sănătoşi la destinaţie trebuie să respectaţi câteva măsuri de siguranţă.

Începând de astăzi, destinaţii precum Grecia, Spania şi Egipt primesc din nou turişti străini, inclusiv români. Pentru paradisul tropical din Maldive, doritorii mai trebuie să aibă răbdare încă două săptămâni. Însă, pentru călătoriile cu avionul, măsurile de siguranţa pentru vacanţă trebuie luate încă de acasă. Specialiştii ne recomandă ca în cazul în care avem simptome de coronavirus în ziua călătoriei, mai bine să ne amânăm plecarea.

Pentru a limita contactul cu alte persoane, ideal ar fi ca înainte de zbor, pasagerii să îşi facă check-in-ul online.

Recomandat este să nu ne mai plimbăm prin aeroport pentru diferite cumpărături din magazinele duty free, de exemplu, şi să ne limităm doar la deplasările strict necesare.

Totodată, călătorii ar trebui să evite genţile voluminoase de mână şi să îşi depoziteze majoritatea lucrurilor în bagajul de cală. Astfel, îmbarcarea şi debarcarea se vor desfăşura mai uşor, iar şansele ca virusul să se răspândească vor fi mai mici.

După atingerea oricărui obiect care nu ne aparţine precum cărucioare sau scaune, trebuie să ne spălăm pe mâini. Ne vom putea da jos şi masca de protecţie, însă doar în faţa angajaţilor de la aeroport pentru ca autorităţile vamale să ne poată identifica.

Distanţarea socială trebuie respectată pe cât posibil, atât în aeroport, cât şi la 11 mii de metri altitudine. În timpul zborului, recomandat este ca pasagerii să evite plimbările pe culoar şi în cazul în care se simt rău, să anunţe imediat însoţitorii de zbor.

La aterizare, în funcţie de destinaţia aleasă, călătorii trebuie să completeze un formular în care să menţioneze ţara din care vin sau pe care au tranzitat-o. În caz contrar, amenzile sunt usturătoare. În Marea Britanie, de exemplu, se ridică la o mie de lire sterline, practic preţul unei excursii întregi. După toate formalităţile, turiştii trebuie să părăsească aeroportul cât de repede posibil şi dacă este cazul să intre 14 zile în izolare.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Top știri
ANIMAȚIE GRAFICĂ: Cum s-a produs accidentul cu 7 morți din Bacău. Altar de flori după tragedie: "Tremur toată, nu mai sunt bună de nimic"
1
Eveniment • pe 26.07 la 18:58

"Tată, spune-mi că e un vis". Acestea au fost primele cuvinte ale băiatului de 15 ani grav rănit în accidentul de ieri din Bacău. Din păcate, era realitatea cruntă. Şi-a pierdut sora, mama şi cele două bunici, iar viaţa lui atârnă acum de un fir de păr. A fost adus azi, de urgenţă, cu un elicopter SMURD, la un spital din Capitală. Între timp, apar informaţii noi şi despre filmul evenimentelor, despre care vă avertizăm că sunt cu puternic impact emoţional.