Antena Meniu Search
x

Mai multe restricții se mențin și în starea de alertă

În starea de alertă vom putea merge la terase, în anumite mall-uri şi la muzee. Vor rămâne în vigoare însă şi restricţii, printre care cea mai importantă este că nu putem părăsi localitatea fără declaraţia pe proprie răspundere. În plus va trebui să purtăm mască în spaţii închise.

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 14.05.2020, 21:17

Vezi și
  • Purtarea măștii de protecție în spațiile închise, obligatorie în starea de alertă.
  • Circulația în afara localității se permite doar cu un motiv bine întemeiat.

Legea libertăţilor în stare de alertă a trecut după două zile de dezbateri de Parlament dar, fără norme de aplicare, are încă multe necunoscute pentru români. Deputaţii spun că s-ar putea deschide de săptămâna viitoare nu doar terasele ci şi restaurantele. 

Nicuşor Halici, preşedintele Comisiei Juridice: Va putea fi deschis orice restaurant care poate să asigure protecţia sanitară. E vorba de acea distanţă socială arhicunoscută şi de măsurile de protecţie. Eu cred că este destul de simplu, cel puţin în cazul teraselor, ca astfel de condiţii să fie respectate, dar şi la restaurante. 

Potrivit legii, se pot deschide şi mall-uri care au sub 15.000 de metri pătraţi. Cu o condiţie totuși: magazinele să aibă ieşire direct din exterior.

Am putea merge nu la muzee, ci şi la biblioteci şi librării. Cu respectarea unor reguli: 

Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii: Circuite pentru vizitatori clar create. Distanţarea între persoane sau micile grupuri de vizitatori. Unii agrează ideea de tuneluri dezinfectante la intrare. 

Şi cinematografele pot fi redeschise. Însă ministrul Culturii spune că nu vom merge la un film într-o sală închisă până pe 15 iunie. Iar concerte şi festivaluri mari se vor putea organiza abia în toamnă. 

Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii: Acolo unde persoanele stau şi nu se mişcă două ore sau mai mult riscul epidemiologic e mult mai mare. 

Vor exista şi restricţii. Vom fi obligați să purtăm măşti de protecţie în spaţiile publice închise şi în orice mijloc de transport în comun. 

Starea de alertă nu înseamnă şi că scăpăm de amenzi. În cazul în care, de exemplu, nu respectăm normele care pot duce la răspândirea virsului putem primi amenzi între 500 şi 2.500 de lei. Iar în cazul în care suntem prinşi că nu respectăm normele de izolare la domiciliu, ei bine amenzile sunt cuprinse între 1000 şi 5000 de lei. 

Guvernul ne poate restrânge sau chiar interzice circulaţia şi poate interzice organizarea de mitinguri sau procesiuni. Deja e sigur că în starea de alertă nu vom putea ieşi din localitate fără declaraţie pe proprie răspundere. Şi doar pentru motive întemeiate. Printre care acordarea de asistenţă medicală, sport individual în aer liber, activităţi recreative şi evenimente de familie. 

De reţinut este că zborurile nu vor fi redeschise. În schimb, putem pleca din ţară cu autoturismul. Doar că la întoarcere fie intrăm în izolare timp de 14 zile, fie în carantină.

Românii care revin în ţară cu un certificat medical care atestă că au făcut testul covid cu 48 de ore înainte şi sunt negativi scapă de izolare sau carantină.

Proiectul care a trecut de Parlament creează doar un cadru legal pentru starea de alertă. Normele de aplicare şi măsurile concrete vor fi stabilite de Guvern prin hotărâri şi ordine de ministru. 

Vali Tudor, avocat: Această lege este, ca să zic aşa, brodată în jurul stării legate de această pandemie. Ea nu vizează vreo altă situaţie care ar putea să determine o altă stare de alertă. 

Proiectul de lege va ajunge pe masa preşedintelui mâine şi ar putea intra în vigoare cel mai devreme luni. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri sociale » Mai multe restricții se mențin și în starea de alertă