Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Rezervaţia de peri sălbatici din Chegea, Satu Mare, cea mai mare din Europa

Deşi loviţi de pestă în fermele de porci şi de dăunătoare în culturile de roşii, avem şi un motiv de mândrie în Agricultură. În Satu Mare există cea mai mare rezervaţie naturală de peri sălbatici din Europa. Are o vechime de peste 100 de ani şi se întinde pe aproximativ 180 de hectare.

de Redactia Observator

la 31.08.2018 , 11:02

Deşi loviţi de pestă în fermele de porci şi de dăunătoare în culturile de roşii, avem şi un motiv de mândrie în Agricultură. În Satu Mare există cea mai mare rezervaţie naturală de peri sălbatici din Europa. Are o vechime de peste 100 de ani şi se întinde pe aproximativ 180 de hectare. Iar pentru localnicii din Săcăşeni, comuna unde se află livada naturală, mândria se traduce în stil local: se laudă cu cea mai aromată palincă de pere.

Pe dealurile de lângă satul Chegea, comuna Săcăşeni, pajiştile sunt pline de peri sălbatici. Sau pădureţi, cum li se mai spune. În prag de toamnă, livada sălbatică e încărcată cu roade.

Fructele au dimensiuni mai mici faţă de cele normale şi nu sunt foarte dulci. Aşa se face că, pentru localnici, cea mai bună metodă pentru a le întrebuinţa este distilarea.

Vezi și

Oamenii spun că, deşi culeg tone de pere săbatice, randamentul e mai mic. Şi totuşi munca merită.

Rezervaţia de peri sălbatici din Chegea este unicat în Europa. Unele exemplare au şi 150 de ani. Şi chiar dacă nimeni nu îi are, oficial, în grijă, arborii prosperă în fiecare an şi formează astfel cea mai întinsă, dar şi cea mai veche plantaţie de peri pădureţi.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Credeţi că autoritățile fac suficient pentru a preveni violențele dintre clanurile interlope din Capitală?
Observator » Ştiri sociale » Rezervaţia de peri sălbatici din Chegea, Satu Mare, cea mai mare din Europa