Antena Meniu Search
x

Video Rezultate uimitoare după modificarea legislaţiei privind adopţia copiilor

Apar primele rezultate după modificarea legislaţiei privind adopţiile şi copiii adoptabili din sistem. Anul trecut am înregistrat un record privind numărul de adopţii finalizate, iar anul acesta numărul acestora va fi şi mai mare. În plus, amenzile mari pe care le riscă cei care se ocupă de dosare i-au făcut pe angajaţii din sistem să fie mai rapizi, iar copiii nu mai aşteaptă ani în şir pentru a ajunge pe lista celor ce pot fi adoptaţi. 

de Redactia Observator

la 20.11.2022, 09:59

Vezi și

În urmă cu trei ani, Dana a reușit să devină mamă. Demersul nu a fost, însă, deloc ușor, pentru că nu a așteptat un copil prin potrivirea din sistem, ci a ales unul de pe lista celor greu adoptabili. 

Dana - mamă adoptivă: Am găsit acolo copilul care se potrivește perfect la noi în familie și pt care suntem mama și tata. A fost pe listă pentru că a avut un diagnostic gresit care l-a ţinut blocat în sistem. A fost diagnosticat greșit cu autism și sistemul nu putea sa îl potrivească cu nici o familie 

Cea mai importantă piedică într-un asemenea caz, spun părinții adoptivi, o reprezintă mentalitatea românilor privind adopția. 

Miriam Ciobanu, mamă adoptivă: Am întâlnit persoane care ne au descurajat care au spus aveţi deja 2 copii, de ce adoptaţi, puteţi să mai încercaţi să mai faceţi un bebe. 

După modificarea legislaţiei privind adopţiile, situaţia s-a schimbat

Miriam Ciobanu, mamă adoptivă: Mi se pare ca s-a simplificat foarte mult în ultima vreme. Nu am avut proceduri anevoioase. Mă așteptam să fie greu să adunăm actele, să facem cursurile, să obținem atestatul. 

Liviu Mihăileanu - Preşedinte Alianța România fără Orfani: În momentul de faţă, în România, avem unul din cele mai fluide procese din toată Europa atestarea ca adoptator se face in 3 luni de zile. 

Pentru ca lucrurile să se miște mai repede și pentru copii, din vara acestui an, legea prevede amenzi pentru cei care se ocupă de dosare. 

Liviu Mihăileanu - Preşedinte Alianță România fără Orfani: Timp de 12 luni trebuie depuse demersuri pentru reintegrarea în familie și dacă acest lucru nu este posibil, dosarul se trimite în instanță pentru declararea adoptabilităţii. Aceasta limita e suplinită de amenzi pentru directorul Direcției și managerul de caz în situaţia în care lucrurile acestea nu se întâmplă. 

Despre toate aceste demersuri și modificări, cei interesați s-au informat la Iași, în acest weekend, vorbind direct cu specialiştii. 

În România, ultimele statistici arată că peste 45.000 de copii se află în grija statului, în timp ce doar aproximativ 3000 de familii au atestat de părinți adoptatori. Anul trecut, 1600 de copii și-au găsit o nouă familie - un număr record, cel mai mare din ultimii 20 de ani. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Rezultate uimitoare după modificarea legislaţiei privind adopţia copiilor