O treime dintre români se așteaptă să fie afectați financiar de pandemia de coronavirus

De Cristina Oprea.
Publicat: 18.05.2020, 23:17.
Actualizat: 18.05.2020, 23:20

Izolarea ne-a călit. Cei mai mulți dintre noi sunt pregătiţi să facă faţă unor noi restricţii, dacă sunt necesare. Cu toate acestea, sunt destui care ar refuza să îşi facă vaccinul dacă ar fi inventat.

O arată un studiu care analizează felul în care ne-am schimbat percepţia asupra vieţii după apariţia coronavirusului.

Românii nu sunt speriaţi de posibilitatea instituirii unor noi măsuri restrictive în eventualitatea unei alte crize medicale.

Opt din zece români spun că ar renunţa la drepturile şi libertăţile lor pentru a rămâne în siguranţă într-o situaţie de criză similară cu cea provocată de virusul SARS-COV2. Totuşi, o treime dintre români nu sunt dispuşi să se vaccineze.

Părerile sunt împărţite în mod egal în ceea ce priveşte gravitatea pandemiei. 49% cred că reprezentanții autorităților au exagerat, 49% nu. Mai mult, aproape jumătate din români cred că statul a ascuns informaţii importante legate de această criză şi doar ceva mai mult de o treime vede în stat un partener de încredere.

În cele două luni de stare de urgenţă, oamenilor le-au lipsit cei dragi. Aşa că majoritatea intenţionează să se vadă cu familia şi cu prietenii, să plece în vacanţă sau, pur şi simplu, să iasă din casă.

Georgiana Oprea, psiholog: Avem şi alte nevoi mai importante decât nevoia de bani şi de alte lucruri după care alergam până acum, cum ar fi grătarele, cum ar fi întâlnirile cu sute de persoane.

O treime dintre cei chestionaţi se așteaptă ca situația lor financiară să se degradeze, iar peste 50% cred că economia României va avea de suferit în perioada următoare.

Sondajul a fost realizat de IRES în perioada 13-14 mai, telefonic, pe un eşantion aleatoriu de 1027 de persoane.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.