Meniu
Search
x

Românii, meșteri în propria casă. Cât costă renovarea unei locuințe

Nevoia îi învaţă pe mulţi să fie meşteri în propria casă. Trei sferturi dintre români îşi renovează singuri locuinţele, arată un studiu recent. Unii se plâng că nu au altă soluţie. E vârf de sezon în construcţii, iar zugravii de profesie sunt scumpi şi greu de găsit.

De Redactia Observator la 30.08.2019, 11:42
Vezi și

Nevoia îi învaţă pe mulţi să fie meşteri în propria casă. Trei sferturi dintre români îşi renovează singuri locuinţele, arată un studiu recent. Unii se plâng că nu au altă soluţie. E vârf de sezon în construcţii, iar zugravii de profesie sunt scumpi şi greu de găsit. O lucrare completă, făcută de o firmă într-un apartament, ajunge la câteva mii de euro.

Vacanţa de vară este pentru mulţi români perioada marilor schimbări în locuinţă. Unii îşi iau concediu cu un scop clar. Să înlocuiască parchetul, gresia sau să redecoreze pereţii. De voie, de nevoie, muţi români devin meşteri pricepuţi.

În magazinele de bricolaj primesc ceva sfaturi, iar cei care se simt în dificultate găsesc profesionişti în acţiune şi pe internet.

Cei mai puțin pricepuți spun că le este tot mai greu să găsească ajutor specializat. Aproape 80% dintre românii care locuiesc la oraş preferă să îşi zugrăvească singuri locuinţa. În unele cazuri apelează la familie sau chiar la prieteni, în timp ce 24% cer ajutorul firmelor specializate.

Cei mai mulți români își zugrăvesc singuri bucătăriile. Curățenia după renovare şi aplicarea chitului pe pereți le dau cele mai multe bătăi de cap. Așa că cine vrea să scape de ele, apelează la firme specializate. O lucrare completă depășește 10 mii de euro.

În cei 10.000 de euro - mă refer la un apartament cu două, trei camere maximum- aceste costuri ar include mobila pe comandă, mobila cumpărată pe linie, câteva piese pe care le găsim la un preţ mai bun decât cele de făcut pe comandă, perdelele, salteaua, aşternutul. Adică până la finit să nu ne aşteptăm să investim mai mult de 10.000 de euro - Cristiana Zgripcea, arhitect

Cum mulţi zugravi au plecat în străinătate, cei care primesc comenzi sunt greu de găsit în această perioadă.

Profesioniştii le recomandă românilor care vor să-şi renoveze singuri locuinţele să folosească vopsea specială, în funcţie de încăpere. Superlavabilă pentru baie şi bucătărie - adică acolo unde există mai multă umezeală. Iar în camerele copiilor, vopsea antimucegai sau antibacterienă. Iar la final, pentru o schimbare radicală, puteţi să rearanjaţi mobila.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Românii, meșteri în propria casă. Cât costă renovarea unei locuințe