Antena Meniu Search
x

1.000 de persoane anchetate în 2018, pentru dare de mită

În trafic, la şcoală sau în spitale, românii dau mită în încercarea de a-şi rezolva mai uşor problemele. Iar fenomenul este în creştere, arată datele autorităţilor. Numai anul trecut, aproape 1.000 de persoane suspecte sau inculpate au fost prinse de ofiţerii anticorupţie.

de Redactia Observator

la 09.03.2019, 13:23

Vezi și

În trafic, la şcoală sau în spitale, românii dau mită în încercarea de a-şi rezolva mai uşor problemele. Iar fenomenul este în creştere, arată datele autorităţilor. Numai anul trecut, aproape 1.000 de persoane suspecte sau inculpate au fost prinse de ofiţerii anticorupţie fie când au promis, fie când au oferit bani funcţionarilor publici. Cei mai mulţi prinşi că dau mită sunt tineri şi au studii medii.

Numărul celor care aleg varianta scurtă şi ilegală pentru a-şi rezolva problemele este în continuă creştere, arată datele Direcţiei Generale Anticorupţie.

În 2018, aproape 1.000 de suspecţi şi inculpaţi au fost cercetaţi de poliţişti. Cu 33,1% mai mulţi faţă de anul precedent.

Majoritatea celor cercetaţi de DGA pentru că au dat mită sunt tineri: au între 20 şi 40 de ani iar 9,3% au vârsta cuprinsă între 50 şi 60 de ani.

În ceea ce priveşte studiile absolvite, datele arată că mai bine de jumătate dintre cei care dau mită au studii medii şi doar 14,1% au absolvit o formă superioară de învăţământ.

Mita, în trafic și spitale

Cei mai mulți dintre suspecţii cercetați pentru dare de mită au fost prinşi în momentul în care au dat bani poliţiştilor rutieri ca aceştia să le ierte greşelile din trafic. Pe locul doi se află cei care au încercat să fraudeze examene, şi apoi ar fi dat mită în speranţa că vor scăpa de probleme. 7,4% dintre suspecţi au încercat să-şi rezolve astfel problemele şi în spitale.

Aproape întotdeauna, ofiţerii acţionează la pont şi reuşesc să îi prindă în flagrant pe mituitori. Am văzut, în trafic încearcă cel mai mult românii să scape de amenzi oferind mită. Anul trecut, spre exemplu, în doar două luni de zile, doi agenţi din Neamţ au refuzat o dată la două zile banii de la şoferii prinşi pe picior greşit. Toate cele 33 de persoane sunt cercetate acum pentru dare de mită.

Sociologii spun că românii se vaită foarte mult de corupţie, însă corupţia le este foarte convenabilă atunci când îi ajută să rezolve mai simplu o problemă personală. Autorităţile vă îndeamnă ca, data viitoare când sunteţi într-o astfel de situaţie, să refuzaţi să daţi sau să primiţi mită şi să semnalaţi orice astfel de încercare la linia verde a Direcţiei Generale Anticorupţie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » 1.000 de persoane anchetate în 2018, pentru dare de mită