Antena Meniu Search
x

Pandemia de coronavirus ajută românii să se adapteze la digitalizare

Pandemia împinge România spre digitalizare. Sute de firme sau instituţii de stat au găsit soluții pentru a trece de la hârtie și cozi la programări online și transfer de documente pe platforme digitale. 

de Redactia Observator

la 24.04.2020, 22:45

Vezi și
  • Mașinile se pot radia acum din fața calculatorului.
  • Digitalizarea afacerii, avantajoasă pe termen mediu și lung.

Coronavirusul ne-a obligat practic să ne facem viața mai ușoară. Cozile din fața instituțiilor ar putea deveni istorie şi după ce ieșim din izolare.

"A fost nevoie de o pandemie ca să fim obligați să facem lucrul ăsta, să ne dăm seama că tehnica e bună în alt sens" și "se evită cozile și aglomerația pe timpul ăsta!" sunt doar câteva dintre reacțiile oamenilor.

Pandemia ne-a schimbat viaţa pe alocuri şi-n bine. Acte pentru care altădată se stătea cu zilele la cozi sunt acum la un click ditanţă. Poate cel mai elocvent exemplu îl reprezintă Direcția Regim Permise şi Înmatriculări. Maşinile se radiază acum din faţa calculatorului.

Florin Catană, șef DRPCIV: Pentru a asigura continuitatea programului Rabla, de exemplu, la nivelul DRPCIV a fost conceput și pus în practică un sistem de radiere 100% online a autoturismelor care intră în procesul de achiziție pentru noile autoturisme.

Şi duplicatul permisului de conducere sau al talonului se poate obţine online. Va ajunge la solicitant prin poştă.

"Ar fi foarte bine să se digitalizeze și să nu mai fie nevoie să stăm la cozi", spune o femeie, în timp ce un bărbat spune că "trebuie să evităm cozile. Să nu mai stăm la cozi pentru nimic".

Alții cred însă că nu toți sunt dispuși să facă saltul tehnologic.

O tânără este de părere că "mă gândesc la părinții mei care nu vor știi să intre pe o platformă sau bunicii care trebuie să-și plătească dările. Nu cred că se vor descurca așa".

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

O sută de mii de euro a plătit pentru digitalizare o firmă agricolă. A meritat, spune proprietarul.

Vlad Popescu, producător îngrășăminte organice: Avem în lucru aplicație pe telefon cu care sperăm să îmbunătățim procesul de vânzare în teren. Clar o digitalizare, deși implică un cost inițial mult mai mare, putem să observăm pe termen mediu și lung o scutire de costuri. Mă refer la înlocuirea unor posturi ocupate de oameni cu niște soft-uri.

Digitalizarea nu e întotdeauna simplă. Aplicația pentru finanțarea IMM-urilor nu funcţionează nici acum, la o săptămână după ce a fost lansată. Programul ar fi trebuit să acorde ajutor, credite de stat, companiilor mici şi mijlocii.

În schimb, Armata Română foloseşte cu succes TikTok. Un clip în care militarii îi îndeamnă pe oameni să se spele pe mâini se apropie de jumătate de milion de vizualizări.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Pandemia de coronavirus ajută românii să se adapteze la digitalizare