Românii păstrează tradițiile de Paște, în ciuda pandemiei de coronavirus
În unele zone din ţară, tradiţiile de Paşte se păstrează cu sfinţenie chiar şi în vremuri de pandemie. Desigur, cu respectarea măsurilor impuse de autorităţi. Şi unde altundeva sunt cele mai frumoase sărbători dacă nu în Maramureş?
- În Maramureș și în Dolj, tradițiile sunt respectate cu sfințenie.
- Locuitorii din zonele respective își prepară singuri bucatele.
În unele zone din ţară, tradiţiile de Paşte se păstrează cu sfinţenie chiar şi în vremuri de pandemie. Desigur, cu respectarea măsurilor impuse de autorităţi. Şi unde altundeva sunt cele mai frumoase sărbători dacă nu în Maramureş? În Vinerea Mare, oamenii au pregătit bucatele în costumele populare şi după reţete moştenite de la bunici.
"Uite, a ouat găina! O să avem ouă proaspete pentru pască".
La doar 11 ani, în Vinerea Mare, Raisa a învăţat de la bunica ei cum să facă prima pască. Îmbrăcate în haine tradiţionale, cele două s-au apucat de treabă dis de dimineaţă: "Primul ingredient va fi făina. Acum vom sparge ouăle. În Maramureş, pasca şi cozonacul se fac şi acum după reţetele vechi, ale bunicilor. Aşa. Mai adaugăm lapte. Dar şi cu un ingredient special.
Trebuie să punem mult suflet. Şi iubire. Şi iubire".
După ce aluatul este pus la crescut, vine rândul umpluturii de brânză, din care nu lipsesc aromele: "Lămâia răzulită o să o torn. Acum pune grişul! O să pun grişul. De ce trebuie să adaugi ouăle? Ca să se lege brânza".
Aluatul dospit se modelează, iar peste el se pune brânza aromată. Totul intră în cuptorul încins, preţ de o oră: "Crezi că mi-a ieşit bine prima mea pască? Sigur. Sper să fie şi delicioasă. O să fie".
Tradiţiile sunt respectate cu rigoare şi în această comună din Dolj, chiar dacă anul acesta oamenii vor petrece Paştele departe de cei dragi: "Noi ne ținem de tradiții, dar copiii cum nu pot să vină, suntem singuri. Îmi pare rău, dar dacă nu se poate, trebuie să respectăm. Trebuia să mergem diseară la denie, mâine noapte la Înviere".
Anul acesta, vor trăi Învierea de acasă. Unde vor face tot ce au învăţat de la părinţii lor. Ouăle sunt vopsite după metode moştenite din moşi-strămoşi: "Ia să vezi ce frumoasă iese la mine, cu capşună! Frumoase ca noi, ca nici noi nu suntem urâte. Da, da".
În ceaun, se pun la înmuiat şi se dau în clocot câteva frunze uscate de ceapă. Apoi se adaugă ouăle: "Încet! Aşa! Să le fierbem cinci minute. Cinci, zece. Uite, ce frumos e! Frumos! Frumos! Ouăle vopsite".
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰