Antena Meniu Search
x

România, cel mai mare exportator de viori al Uniunii Europene

România este cel mai mare exportator de viori al Uniunii Europene! Şi aproape toate instrumentele care ajung în lume sunt fabricate la Reghin, în judeţul Mureş. Doar nu degeaba este supranumit "Oraşul viorilor". 

de Redactia Observator

la 17.12.2019, 17:50

Vezi și

România este cel mai mare exportator de viori al Uniunii Europene! Şi aproape toate instrumentele care ajung în lume sunt fabricate la Reghin, în judeţul Mureş. Doar nu degeaba este supranumit "Oraşul viorilor". De aproape 7 decenii, acolo sunt realizate nu doar viori, dar şi chitare sau naiuri, care ajung la artişti din alte ţări. Doar în acest an, fabrica de instrumente muzicale din Reghin a vândut, peste hotare, patru mii de viori.

Aproape că nu există muzician în România care să nu fi învăţat primele acorduri pe o vioară creată de lutierii din Reghin. Arpad Virginaş a crescut din clasa întâi pe acorduri de vioară şi printre partituri cu note muzicale. Pentru el, acest instrument nu mai are demult niciun secret. Îi cunoaşte fiecare coardă sensibilă, iar vocaţia l-a condus şi către o meserie. Astăzi, este cel care dă verdictul în cazul calităţii instrumentelor.

De 68 de ani, fabrica din oraşul Reghin pune viori, chitare şi alte instrumente muzicale în mâinile marilor maeştri ai lumii. Doar în acest an, au fost exportate patru mii de viori către Japonia, Rusia şi Statele Unite ale Americii.

Povestea începe odată cu alegerea materialului, molid sau paltin. După ce buşteanul este tăiat în fâşii, trebuie lăsate ani de zile să se usuce. Abia apoi, în atelier, bucăţile de lemn prind viaţă.

Cei mai mari exportatori de viori din UE către restul lumii sunt România, Danemarca, Germania şi Marea Britanie. Concurenţa vine din parte chinezilor.

O vioară se realizează cu multă migală în şapte ore. Iar preţurile pornesc de la 329 de lei şi pot ajunge până la patru mii de lei

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » România, cel mai mare exportator de viori al Uniunii Europene