Video România, codașa Europei la prevenție: Ajungem la spital doar când ne este rău
Românii sunt codaşii Europei atunci când vine vorba de prevenţie. Cei mai mulţi ajung la spitale doar când se simt foarte rău. Şi tot pentru mulţi, asta înseamnă, din păcate, descoperirea unor boli grave cum ar fi cancerul sau afecţiunile cardiace care tratate din timp ar însemna vieţi salvate.
- Stăm prost la verificarea sănătăţii
- Răbdare pentru analizele la stat
Potrivit celor mai recente date Eurostat, România se află pe ultimul loc când vine vorba despre banii cheltuiţi pentru a preveni apariţia unor probleme grave de sănătate.
Pe cei mai mulţi dintre români, nevoia este cea care îi împinge pe uşile spitalelor. Uneori însă, este prea târziu.
Prof. Dr. Diana Cimpoeșu medic sef UPU Spitalul Sf Spiridon Iași: "Suntem una din ţările cu cel mai mare procent de boli cardio-vasculare în pacienţii care există şi care există la urgenţă, bolile cardio/vasculare nu trebuie descoperite în acest stadiu cel mai grav. În acelaşi registru se înregistrează şi pacienţii cu neoplazii. Noi descoperim neoplazii în faza de complicaţii".
Stăm prost la verificarea sănătăţii
- România are 6 luni să rezolve problema pensiilor speciale. 700 de milioane de euro din PNRR, blocate de UE
- Eşec pentru europeni în cursa spaţială. Spectrum, prima rachetă lansată de pe continent, s-a prăbuşit la 30...
- Momentul în care prima rachetă orbitală din Europa se prăbuşeşte la câteva secunde de la lansare
- Proteste de amploare în SUA şi Europa faţă de influenţa excesivă a lui Musk în administraţia Trump....
- Eclipsă parţială de Soare, în Europa. Singurul loc din România de unde poate fi admirat fenomenul
Pacienţii care ajung în stare gravă pe mâinile medicilor au de cele mai multe ori o evoluţie negativă. Multe vieţi ar putea fi salvate prin preveţie.
"Verificarea anuală a stării de sănătate este soluţia spre descoperirea în faza incipientă a astfel de patologii sau identificarea problemelor şi tratarea lor înainte de a duce la agravarea bolii".
O vizită la medicul de familie sau specialist şi analizele specifice sunt primii paşi pentru o viaţă lungă şi sănătoasă. Iar majoritatea ţărilor europene par să fi înţeles asta.
Statisticile ne arată că România alături de Slovacia ocupă ultimele locuri din Europa atunci când vine vorba de cheltuieli pentru prevenţie, doar 8 euro. La capătul opus se află sSuedia cu peste 160 de euro cheltuiţi într/un an pentru a preveni apariţia unor probleme grave, când vorbim de procente, doar 1.4 la sută din bugetul ţării se duce pe prevenţie, la jumătate faţă de media europeană de 2.8 la sută.
Răbdare pentru analizele la stat
Numai că nu toată lumea îşi permite să facă analize pe cont propriu. Iar pentru a face analizele decontate de stat trebuie răbdare.
Irina Mitrea, psiholog Institutul Socola: Pe lângă frică, ar mai fi doua motive: unul dintre ele ar fi insuficienţa financiară şi lipsa timpului, un al patrulea motiv ar fi şi lipsa de educaţie, clar.
Între 5 și 10% dintre cazurile grave care se prezintă în Unitatea de Primiri Urgenţe ar putea fi prevenite dacă pacienţii ar şti ce trebuie să facă. O problemă este şi relaţia cu medicii de familie, inexistentă în cazul multor români care ajung la urgenţă.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰