Antena Meniu Search
x

România rămâne fără cabinete stomatologice de stat

Avem doar 32 de cabinete stomatologice publice în toată ţara. Iar în 30 de judeţe nu există nici măcar o singură clinică unde românii se pot trata gratuit.

Vezi și

Avem doar 32 de cabinete stomatologice publice în toată ţara. Iar în 30 de judeţe nu există nici măcar o singură clinică unde românii se pot trata gratuit. Aşa că pacienţii ajung să plătească bani grei în privat. Plafonul de la Casa de Sănătate este mult prea mic pentru problemele cu care se confruntă românii, spun stomatologii. 

Nu ne mai sperie zgomotul frezei de la dentist, cât ne sperie factura. Românii plătesc mii de euro pentru tratamente în cabinetele private, deşi contribuie şi la sistemul public. Este şi cazul domnului Cornel, care are deja 5 luni de când merge la stomatolog, ca să salveze ce a mai rămas din dantura lui. 

Lucrările au depăşit deja 40.000 de lei. O sumă pe care statul nu o acoperă. Nici n-ar avea unde. Momentan, în toată ţara mai sunt doar 32 de cabinete publice, faţă de 1.550 în anul 2014. În schimb, numărul cabinetelor private ajunge la aproape 15.000. La stat, obţii cu greu o programare, dacă nu te încadrezi la categoria urgenţe. Şi chiar plăteşti, dacă nu ai trimitere. 

Explicaţia vine de la plafonul prea mic pe care-l primesc medicii de la Casa de Asigurări de Sănătate. Fondurile sunt, totuşi, mai mari de la an la an, susţin reprezentanţii Casei.

Măcar pentru copii, şi-ar dori medicii să obţină gratuitate permanentă. Mai ales că ţara noastră stă foarte prost la sănătatea orală: peste 70 la sută dintre români au nevoie de un tratament stomatologic complex sau de o restaurare dentară. Dar cei mai mulţi ajung la dentist, din păcate, când încep să apară şi durerile, adică atunci când este prea târziu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri sociale » România rămâne fără cabinete stomatologice de stat