Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video România importă angajaţi din Nepal, Sri Lanka sau Vietnam. Tinerii preferă să plece în străinătate decât să muncească la o firmă din ţară

India, Nepal, Sri Lanka, Vietnam sau Egipt sunt doar câteva dintre ţările care ne oferă un număr din ce în ce mai mare de angajaţi.

de Madeline Neagoe

la 21.06.2021 , 16:30

Mai ales că după criza sanitară din ultimul an, România se confruntă din nou cu o criză acută a forţei de muncă. Şi pentru că în ţară nu găsesc români dornici să lucreze, companiile continuă să apeleze la importul de forţă de muncă din afara Uniunii Europene.

Peste tot prin ţară angajatorii caută muncitori, dar românii nu par interesaţi de oferte. Aşa că patronii se reorientează: apelează la mâna de lucru din import. În această fabrică din Bihor sunt realizate zilnic peste 1.500 de volane din piele pentru cele mai luxoase branduri de automobile din lume. Aproape 200 de angajați lucrează aici, însă comenzile din ce in ce mai mari au scos iveală un deficit major de personal.

"Foarte mulţi tineri preferă să plece în afara ţării decât să rămână în ţară, cu toate că salariile oferite de compania mea sunt aproximativ egale cu cele de afară. Suntem în căutarea a încă 130 de persoane cărora le putem asigura loc de muncă începând din acest moment. Am apelat la persoane din străinătate, am adus în prima serie din Sri Lanka", spune Valeriu Trip, reprezentantul unei firme din România.

Vezi și

Peste 20 de sri lankezi au ajuns în fabrică încă de anul trecut. Sunt cazați chiar în incinta fabricii şi au salariile identice cu cele ale românilor. Lipsa angajaţilor români se resimte şi în cazul afacerilor din HORECA. În acest restaurant, un sfert din angajați sunt din Sri Lanka, Vietnam și Egipt. Este şi cazul lui Amr. A venit din Egipt şi pentru că s-a acomodat ușor în ţara noastră, acum intenționează să-și aducă soția și copilul și să se mute definitiv în ţara noastră.

Pe acelaşi subiect

"Sunt aici de un an si jumatate aproape. Lucrez în bucătărie ca ajutor de bucătar. Mi-a plăcut viaţa aici prea mult, e liniştit, sunt prea comod aici", a declarat Amr Elsabbagh, ajutor de bucătar.

România a eliberat în primul trimestru al acestui an aproape 55 de mii de permise de muncă, în creștere față de vara anului trecut, când totalul cetățenilor străini care lucrau la noi era de 45 de mii. Potrivit autorităţilor locale, judeţul Bihor ar avea un deficit de forţă de muncă de aproximativ 3 mii de persoane. Criza forţei de muncă se simte în majoritatea ţărilor din estul Europei, în special din cauza emigraţiei.

"Perioada de pandemie practic a blocat, începând de la activitatea economică a firmelor şi relaţiile de muncă pe care le aveau în strategie fiecare dintre angajatorii din Bihor. Dar da, trendul este de creştere", a declarat Marius Rotaru, inspector şef ITM Bihor.

Madeline Neagoe Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Ştiri sociale » România importă angajaţi din Nepal, Sri Lanka sau Vietnam. Tinerii preferă să plece în străinătate decât să muncească la o firmă din ţară