România are nevoie de circa 500.000 de muncitori în construcții
E criză de muncitori pe şantierele ţării. Şi nici salariile aproape ca-n Occident nu îi conving pe români să se angajeze în construcţii. Aşa că statul vine cu o nouă soluţie: bursa locurilor de muncă în domeniu. Forţă de muncă necesară în construcţii este, în acest moment, de 500 de mii. Iar, o dată ce se dă startul şi planurilor de relansare economică, va fi nevoie de şi mai mulţi muncitori.
- Salariul minim în construcții a ajuns la 3.000 de lei.
Statul încearcă să reducă deficitul de forță de muncă printr-un proiect inovator: o bursă a locurilor de muncă în construcții. Și-a găsit aliat chiar printre angajatori.
Vlad Vameșu, președinte Asociația Română a Constructorilor de Autostrăzi: Firmele asociației noastre plus alte firme din construcții își vor ridica pe site nevoile pe ocupații, iar pe de altă parte doritorii, cei care nu au un loc de muncă sau au și vor să îl schimbe, pot aplica.
Dacă totul merge conform planului, portalul "Construim împreună" ar urma să fie gata în octombrie. Experții în piața muncii spun că ar putea fi o soluţie bună, cu o condiție ...
Corina Diaconu, manager agenție recrutare: Este important ca el să fie urmat de niște măsuri și lucrurile să se și întâmple, nu doar să rămână un proiect pe hârtie, care să arate foarte bine, dar care în realitate să nu genereze niciun efect.
În sectorul construcțiilor, deficitul de forță de muncă depășeste 500 de mii. Dacă planurile de relansare economică vor fi puse în practică, va fi nevoie de și mai mai mulți muncitori. Printre cei direct vizați, părerile sunt împărțite.
Daniel Tudor, antreprenor în imobiliare: Ne va ajuta să transparentizeze și muncitorilor să ofere mai multe opțiuni, mai clare, din care să aleagă.
Adriana Iftime, director general Federația Societăților din Construcții: Problema numărul unu e că nu are cine să se înscrie pe acea platformă. Chiar și Casa de Meserii știu că are o platformă pe care se pot înscrie muncitori. Din păcate este goală, nu se înscrie nimeni.
Chiar dacă salariul minim în construcții este acum 3.000 de lei.
Vlad Vameșu, președinte ARCA: Și aici vorbim de un necalificat. Un șofer pe autobasculantă poate câștiga lejer cinci mii -cinci mii cinci sute.
Aproape ca în vest, spun constructorii. Totuși, pe șantierele din toată țara media de vârstă este de 40 de ani.
Patronii firmelor de construcții își pun speranța că vor construi cu cei care s-au întors în țară de teama pandemiei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰