Antena Meniu Search
x

OBSERVATOR SPECIAL! Romania, o comoara nedescoperita inca

Dracula, Nadia si Hagi! Chiar si in ziua de azi sunt singurele repere ale strainilor, in momentul in care ii intrebi ce stiu despre Romania

Vezi și

Chiar si noi vizitam tari straine, le admiram monumentele istorice si ne intrebam de ce nu este la fel si in Romania. Ca doar avem conace, palate, manastiri si peisaje splendide. Avem de toate, mai putin esentialul: promovarea. "Am descoperit niste locuri despre care nu stiam mai nimic. De exemplu, in judetul Iasi este Palatul Sturdza de la Miclauseni. Am aflat ca a venit Alexandre Dumas si a scris cateva romane, adica venea si isi facea vacantele acolo in linistea domeniului de la Milauseni. E un loc absolut superb. Nimeni nu stie de lucrurile astea, nimeni nu le promoveaza si cati bani ar putea aduce Romaniei", a spus Daniel Buzdugan.

Un alt loc senzational este satul Cucuteni din judetul Botosani, unde s-au descoperit urme ale unei civilizatii cu o vechime de peste 7.000 de ani. Savantii din Statele Unite au sarit in sus de bucurie si au studiat tot ce s-a putut studia. I-au dat si un nume: "cultura Cucuteni". Nici nu o puteau ignora, atat timp cat acolo au gasit roti vechi de 6.000 de ani. Cu un mileniu mai vechi decat cele descoperite in Sumer si care erau considerate "primele roti ale lumii". "Am mai descoperit langa Targu Neamt herghelia de la Dumbrava, o localitate care a apartinut fratilor Jderi. Nicio tabla, nimic, nicio informatie turistica. Sunt foarte multe familii boieresti in Romania care au avut conace lasate in paragina", a mai spus realizatorul de la Radio Zu.

Stim despre turnul Eiffel din Franta, de piramidele din Egipt, de Marele Canion din State si de Zidul Chinezesc. Chiar daca nu le-am vazut in realitate, stim precis cum arata si in ce tara se afla. Dar daca intrebi un american sau un francez ce stie despre Romania, s-ar putea sa nu fie capabil sa ne localizeze pe harta nici macar la nivel de continent. "Marketingul in turism lipseste. Avem monumente, avem statiuni, avem locuri frumoase, dar nimeni nu stie sa le promoveze", a spus un roman.

Mai este un motiv pentru care romanii prefera sa mearga in strainatate. Daniel Buzdugan are cea mai buna explicatie pentru asta. "Nu sunt preturile asa de mari ca la noi. La noi, toata lumea vrea sa se imbogateasca acum "Hai sa-l ardem pe turist acum", nu se gandeste "Bai, poate turistul ala povesteste mai departe si mai aduce, pe langa el, data viitoare, un prieten, vine cu familia" si asa faci banii", a spus realizatorul radio.

Concluzia se vede in cifre. Din totalul de turisti care se cazeaza in statiunile din Romania, doar 22 la suta sunt straini, iar majoritatea este din Germania, Italia si Franta.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » OBSERVATOR SPECIAL! Romania, o comoara nedescoperita inca