Antena Meniu Search
x

Românii au cheltuit în 2020 un miliard de euro mai puțin în concediile peste graniță

Oricât de frumoasă ar fi lumea, în acest an românii aleg concediile în ţară. Pandemia le-a afectat serios bugetul, iar restricţiile de călătorie, impuse de pe o zi pe alta, i-au făcut pe mulţi să-şi anuleze vacanţele în străinătate. Iar asta se vede şi în cifre. În prima jumătate a acestui an, sumele cheltuite de români pe concedii în afara ţării au scăzut cu un miliard de euro.

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 17.08.2020, 00:39

Românii au cheltuit în 2020 un miliard de euro mai puțin în concediile peste graniță Vezi și
  • Dincolo de problemele financiare, mulţi români au renunţat la concediile în străinătate şi din cauza restricţiilor
  • 27 de ţări ne impun restricţii de călătorie, cum ar fi izolarea la domiciliu, test negativ la intrarea în ţară sau completarea unei declaraţii pe propria răspundere

Coronavirusul ne-a redus dramatic harta vacanţelor. Doar doi din 10 turişti români şi-au păstrat stilul de viaţă şi de călătorie în această vară. Dar chiar şi aşa şi-au scurtat traseul iar destinaţia a fost mai aproape de casă

Ciprian Enea, expert în turism: Dintre putinii romani care au ales sa meargă în strainatate în aceasta perioadă, cei mai mulți dintre ei s-au dus în Grecia, Turcia sau Bulgaria să se relaxeze pe malul marii și foarte puțini dintre noi am avut curajul să mergem într-un city break sau un circuit prin orasele Europei.

Anul trecut, pe vremea aceasta Ștefan şi Teo se bucurau de ospitalitatea spaniolilor. Acum, cutreieră România-n lung şi-n lat.

Ștefan și Teo: Am venit de la Bacău aici pentru că am vrut sa vizităm niște locuri pe care nu le știam.

Reporter: Ce v-a făcut să rămâneţi în tară?

Ștefan și Teo: Să spunem că pandemia și frica asta față de distanțare și tot. Am zis să evităm anul acesta. Da, să mergem undeva mai safe.

Pentru Marius concediul a însemnat o fugă la mare şi o drumeţie pe munte.

Andra Mitu, reporter Observator: În prima jumătate a anului, românii au cheltuit pe vacanțe în afara țării cu un miliard de euro mai puțin fata de perioada similara din 2019. Cumva firesc, spun experţii. Pandemia a afectat veniturile multora dintre noi, iar restrictiile de circulatie au dus la amanarea sau chiar anularea multor concedii.

Adrian Câciu, analist economic: S-a instalat oarecum panica în rândul cetăţenilor să nu se ducă în vacanţe, să încerce să stea cât mai mult pe acasă, pentru a nu se îmbolnăvi. Pe de altă parte, criza economică generată de criza sanitară a îndemnat la mai mult prudenţă, deci la o chivernisire a cheltuirii banilor fiecărui individ.

Dincolo de problemele financiare, mulţi români au renunţat la concediile în străinătate şi din cauza restricţiilor impuse de pe o zi pe alta.

Ciprian Enea, expert în turism: Sunt niște condiții aproape imposibile. 

27 de ţări ne impun restricţii de călătorie, cum ar fi izolarea la domiciliu, test negativ la intrarea în ţară sau completarea unei declaraţii pe propria răspundere. Ultima pe listă, Serbia ne cere un test negativ, nu mai vechi de 48 de ore.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Românii au cheltuit în 2020 un miliard de euro mai puțin în concediile peste graniță