Antena Meniu Search
x

Românii cheltuiesc cei mai mulţi bani pe mâncare

Aproape jumătate din ceea ce câştigă o familie cu venituri medii se duce în supermarketuri. Bani mai rămân doar pentru facturi, rate şi vicii - tutun şi alcool. Puţini îşi mai permit haine noi, masa la un restaurant sau bilete la un spectacol.

Vezi și

 Românii cheltuiesc cel mai mult pe mâncare. Aproape jumătate din ceea ce câştigă o familie cu venituri medii se duce în supermarketuri. Bani mai rămân doar pentru facturi, rate şi vicii - tutun şi alcool. Puţini îşi mai permit haine noi, masa la un restaurant sau bilete la un spectacol.

Familia Groşanu trăieşte din două pensii medii. Cu toate că cei doi soţi au muncit mai bine de 40 de ani, cu greu îşi permit acum să meargă, măcar o dată la două-trei luni, la un restaurant.

La fel ca ei sunt multe alte familii, mai ales dacă au şi rate la bănci. După ce îşi achită datoriile, se descurcă în limita banilor rămaşi. Acest tată a ieşit cu cei cei doi copii la cumpărături. Bugetul pentru jucării sau haine este unul mai redus pentru că mulţi dintre banii familiei se duc pe rate.

Potrivit unei analize realizate de Institutul Naţional de Statistică, intra carton veniturile medii pe gospodărie au fost, în trimestrul al treilea al anului trecut, de 2.713 lei pe lună, iar cheltuielile de 2.351 lei. Aproape 40% din bani s-au dus pe alimente, iar puţin peste 8% pentru băuturi alcoolice şi ţigări. Îngrijirea locuinţei, apa, electricitatea, gazele şi alţi combustibili au consumat mai bine de 16% din venituri. Pe haine românii au cheltuit doar 6%, iar pentru investiţii 0,7 procente. Cei mai mulţi dintre salariaţi nici nu reuşesc să pună bani deoparte, de la o lună la alta.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Românii cheltuiesc cei mai mulţi bani pe mâncare