Antena Meniu Search
x

Românii, codași la exerciții fizice, deși sportul ajută la prevenirea sau recuperarea simptomelor grave după COVID-19

Una dintre "armele" cele mai importante împotriva virusului este o imunitate bună. Imunitatea bună presupune, printre altele, mult soare, vitamina D adică, şi multă mişcare. Ori restricţiile au însemnat exact opusul: mult stat în casă, nemişcare. Apoi s-au închis şi sălile. Una peste alta, conform Institutului Naţional de Statistică, doar 11,6% dintre românii de peste 5 ani fac acum sport săptămânal. 

de Redactia Observator

la 26.04.2021, 12:59

Vezi și
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Cei mai mulţi sunt copii şi tineri, cei între 5-14 ani, puţin peste 50% dintre ei fac sport. Între 15-24 de ani, 20%. Între 25-şi 34 de ani, 11% fac sport iar în rândul celor de peste 75 de ani, doar 0,3%. Foarte puţini.

Preocupaţi de asta sunt şi europenii. Spaniolii au declarat actviităţile fizice drept necesare, esenţiale în prevenirea sau recuperarea simptomelor grave ale coronavirsului, şi asta prin lege. O asociaţie din România încearcă acum să facă acelaşi lucru.

Sindromul de detresă respiratorie acută este o cauză majoră de deces la pacienţii infectaţi cu Sars-Cov-2. Aproape unul din doi pacienţi internaţi dezvoltă acest sindrom. 

Dan Tănase, proprietar club de fitness: Noi putem să ajutăm ca populația care face sport să reducă numărul persoanelor care vin al spitale. 

Pe acelaşi subiect

Kent Orrgren, CEO lanţ săli de fitness: A fost dovedit că o viață sănătoasă care include exerciții fizice reduce simptomele severe ale Coronavirusului. Acum încercăm săîi facem pe oameni să fie activi, mai ales afară. 

Este motivul pentru care mai mulţi reprezentaţi ai centrelor de wellness au format o Asociaţie a Cluburilor de Fitness. Iar provocarea e mare. 

Kent Orrgren, CEO lanţ săli de fitness: Acum ne activăm ca industrie de sănătate și fitness, pentru a obține suport. Și purtăm discuții pentru a ne asigura că putem deschide în siguranță sălile. 

Dan Tănase, proprietar club de fitness: Suntem deja în curs să semnăm toată documentația pentru înregistrare și vrem în final să devenim un patronat ca să putem propune legi. 

În Spania asta s-a întâmplat deja. Chiar luna trecută, acolo a fost aprobată o lege privind necesitatea urgentă de a declara activitatea fizivă şi sportul ca activitate esenţială după criza de sănătate provocată de COVID-19. Asta îşi doresc şi ai noştri. 

Dan Tănase, proprietar club de fitness: Sportivii care fac gen haltere, pot înțepeni, își pot rupe mușchii. Nu se poate face chiar orice afară. Sunt aparate la care nu ai cum sa găsești ceva in natură care să facă asta. 

Dan Tănase: Avem foarte mulți seniori care vin la piscină să facă recuperare. Costurile să meargă la clinici specializate sunt enorme. Noi aici organizam și fitness în apă, cu persoane peste 50 de ani. 

Mai ales că în apă e mai greu să te îmbolnăveşti. O schimbare trebuie făcută însă şi aici. Legilslaţia din România presupune o concentraţie de clor între 0,5 şi 1 gram la litru de apă. Destul de mică în comparaţie cu celelalte ţări din U.E. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Românii, codași la exerciții fizice, deși sportul ajută la prevenirea sau recuperarea simptomelor grave după COVID-19