Video Românii, dependenţi de alimentele importate, în timp ce ţara produce din ce în ce mai puţin: "Suntem la nivelul anului 2010"
Suntem tot mai dependenţi de ceea ce produc alţii. 70 la sută din mâncarea din frigiderul nostru provine din Germania, Italia, Spania ori Polonia. Am ajuns să importăm de toate: de la produse din carne, până la legume fructe sau chiar pâinea cea de toate zilele.
Altă dată grânarul Europei, acum am ajuns ne bazăm pe ceea ce produc alţii. Carnea, brânza, caşul, produsele de patiserie - alimentele ce nu lipsesc din cosul de cumpărături- vin din străinătate.
Client: Mâncăm pâine înghețată și nu e sănătoasă și ne întrebăm de ce ne îmbolnăvim. Nu e normal. Sunt mult mai gustoase produsele româneşti.
Client: Un mare minus pentru producătorii noștri. Asta îi descurajează, dacă stau să mă gândesc la niște mere produse la noi în țară și cele din Polonia sau Grecia o diferență de gust există, în mod evident.
O diferenţă de gust şi de preţ.
- Proiectul lui Zelenski, distrus din faşă. Polonia anunţă că UE nu va înfiinţa o armată a Europei
- Zelenski cere formarea unei armate europene după ce Trump a exclus Ucraina şi Europa de la masa negocierilor pentru...
- Victor Negrescu, după ce JD Vance a criticat anularea alegerilor din România: "Nu aș zice că am fost atacaţi"
- CNN: La Munchen, JD Vance a recurs la jumătăți de adevăr în fața unui public european familiarizat cu...
- ANIMAŢIE. Experţii germani anunţă un posibil Blackout de Paşte în Europa
Client: Un preț mai mare la raft și nici nu știm ce calitate au produsele importate
Anul trecut am importat carne de porc de aproape 600 de milioane de euro, brânză şi caş de vreo 200 de milioane de euro. Tot cam atât am plătit străinilor şi pentru produsele de patiserie. Cum s-a ajuns aici?
Aurel Simion: Suntem la nivelul anului 2010
Mihai Daraban, președintele camerei de comert: Am dispărut din ceea ce înseamnă procesare. Ne-am axat foarte mult pe vândut materii prime. Nu facem nici măcar semiprocesare.
Aurel Simion, secretar de stat: Da, nu suntem competitivi. Suntem la nivelul anului 2010 și aici va trebui să investim. Trebuie să investim în unități de procesare
Nu avem nici spaţii de stocare, iar în cazul cărnii de porc, n-am fost în stare să gestionăm criza pestei porcine. În plus, efectele secetei de anul trecut n-ar fi fost atât de vizibile dacă am fi avut un sistem de irigatii bine pus la punct.
Mihai Daraban, președintele camerei de comerţ: Uitându-ne la harta hidrologică și hidrografică a Romaniei nu ai voie sa pronunți cuvântul secetă. Și totuși se moare de secetă la un kilometru de Dunare
Dragos Frumosu, expert industrie alimentară: Din 90 și până astăzi parcă am stat în genunchi şi parcă am dorit să aplicăm o politică cât să producem cât mai puţin în ţară, sa avem materie primă cât mai puțin în ţară.
Acum am ajuns să importăm carne de porc din Germania, polonia si Franţa, lapte dfin Ungaria, brânza de la vecinii bulgari ori de la greci si francezi. Iar pâinea vine din Polonia.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰