Antena Meniu Search
x

Reportaj în satele unde nu există bancomat, dar toată lumea are smartphone ca să intre pe facebook

România este mereu surprinzătoare, o ţară a contrastelor, în care veniturile nu sunt deloc mari, dar tehnologia a pătruns până în cele mai îndepărtate sate!

Vezi și

România este mereu surprinzătoare, o ţară a contrastelor, în care veniturile nu sunt deloc mari, dar tehnologia a pătruns până în cele mai îndepărtate sate! Un studiu arată că peste jumătate dintre cei care trăiesc în mediu rural au un telefon inteligent. Chiar dacă nu e de ultimă generaţie, aparatul este conectat la Internet, ca să îi țină pe săteni la curent cu ce se mai întâmplă pe Facebook. 

- Puteţi să opriţi un pic?

- Imediat, imediat. Mă, unde eşti mă? Unde eşti?

În timp ce mână calul pe drumul unei comune din Buzău, acest tânăr vorbeşte la telefon. Nu este unul de ultimă generaţie, dar îl ajută să menţină legătura cu prietenii şi să nu rateze nicio postare de pe Facebook. 

Pe acelaşi subiect

- Am văzut că folosiţi telefonul.

- Da.

- Cu Internet sau fără?

- Cu Internet.

- Unde aţi intrat?

- Pe Facebook. 

- Deci folosiţi telefonul şi pentru Facebook. 

Da, da.

Acest tânăr din Bihor este ospătar, dar când nu e la restaurant, munceşte din greu în gospodărie. Sunt multe de făcut. După ce a tăiat o căruţă de lemne ia o pauză... şi mai aruncă o privire pe smartphone.

- Mai verificăm cine ce-a mai scris aici. Verificăm corespondenţa, care ne-a dat like. Aflăm cum se sărbătoresc colegii, vecinii şi îi surprindem.

Chiar şi la ţară, astfel de telefoane se arată utile.

- Şi noi îl folosim din ce în ce mai mult, mai postăm un anunţ, ce mai are omul de vâzare pe acasă, mai un cal, un animal, o găină, un porc acum, de Crăciun. Cu Facebook-ul acum, că Facebook e peste tot, zi, noapte, trebuie să fii activ, să vezi care ce face, prietenii, colegii, mai dai un check in. Lumea a început să se obişnuiască, tot mai multă lume cu Smartphone, foloseşti la diferite chestii, pentru comenzi online, o pereche de adidaşi Să-ţi plăteşti facturile, o rată la bancă.

În alt colţ al ţării, Maramureş, tradiţia şi smartphonurile s-au împrietenit. Oamenii muncesc din greu în gospodării sau la pădure, dar Internetul stă la loc de cinste şi, între două treburi, mai e timp de câte o postare.

Bătrânii nu au telefoane scumpe, dar şi-ar dori. Dacă s-ar descurca cu touchscreen-ul.

- Nu v-ar trebui unul mai nou?

- Păi şi dacă mi-ar trebui, nu ştiu umbla pe el. Asta-i hiba.

- Dar de ce nu ştiţi?

- Nu ştiu. Că aş putea să fac din acela cu degetul, dar nu ştiu să grăiesc pe el, nu ştiu să lucru. Trebuie, la dracu să le ia, să pui mâna aşa!

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Reportaj în satele unde nu există bancomat, dar toată lumea are smartphone ca să intre pe facebook