Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Românii renunţă cu greu la risipa alimentară. Anual, milioane de tone de mâncare iau calea tomberonului: "Vrem mângâieri pe burtică la sfârșitul zilei"

Ne punem în farfurie mult mai mult decât am avea nevoie. Iar asta se întâmplă foarte mult în hotelurile all inclusive. Accesul la mâncare fără limite pare să fie şi un motiv pentru care turiştii aleg acest tip de vacanţă. Doar că unii abia ciugulesc din farfuriile pline ochi şi apoi aruncă ce rămâne. O risipă de care nu pare să fie nimeni îngrijorat.

de Andreea Filip

la 12.08.2021 , 20:39

Ora prânzului la unul din hotelurile all inclusive de pe litoral. Farfuriile se umplu una după alta, iar oalele şi tăvile se golesc în acelaşi ritm. Bucătarii nu mai prididesc cu aducerea altora, pline ochi cu zeci de feluri apetisante de mâncare. O fac de cinci ori la fiecare masă. 

Alexandru Vintilă, bucătar: Ciorbă? Cred că vreo 300 şi ceva de litri. Felul doi? O tonă şi jumătate de vită, o tonă şi jumătate de oaie, pui la fel.

O adevărată uzină de mâncare, unde se lucrează la foc continuu, pe măsura cererii. Turistul plăteşte şi tot el decide ce face cu ea. 

Vezi și

Reporter: Vi s-a întâmplat să puneţi în farfurie mai mult decât era cazul?

Pe acelaşi subiect

Turist: Cam aşa facem de obicei. De poftă, să încercăm mai multe mâncăruri, din mai multe părţi. 

Belşugul unora este pierderea altora. Când le vine rândul la tăvi, nu mai găsesc felul preferat. 

"Mi s-a întâmplat la gama de produse fast food, la cartofi prăjiţi. Se întâmplă să merg pe lângă mese şi văd cartofi daţi deoparte nemâncaţi", povesteşte un alt turist.

Mâncarea rămasă ajunge la coşul de gunoi

"Din păcate, da, mai ales că noi nu refolosim absolut nimic după fiecare service de masă. Să zicem un 20% se mai pierde", spune Sergiu Filip, managerul unui complex.

Un calcul simplu arată că fiecare a cincea porţie de mâncare ia calea tomberonului. Hotelierii au o explicaţie.

Reporter: Sunt românii pofticioşi?

Silvia Vornic, manager complex: Da, cu siguranţă. Ştim că ne place mâncarea şi vrem mângâieri pe burtică la sfarşitul zilei. 

Risipa alimentară de la hotelurile all inclusive este doar o pagină din povestea mâncării aruncate. Se întâmplă peste tot în lume.  Risipă facem şi acasă. 70 de kilograme de alimente pe cap de locuitor aruncam in fiecare an, la fel ca ţările din zona.  Cel mai mult din Europa aruncă maltezii: 129 de kilograme, iar cel mai putin risipesc austriecii: 39 de kg/cap de locuitor.

România are o lege a risipei alimentare care s-a dovedit însă ineficientă.  Aruncăm la gunoi 1,35 de milioane de tone de hrană în fiecare an, o mică parte din ce se întâmplă la nivel mondial: 931 de milioane de tone. Asta în timp ce aproape 700 de milioane de oameni suferă de foame pe tot globul. 

Andreea Filip Like

Nu cred în coincidențe, cum nu cred că am ajuns întâmplător în această meserie. Unele lucruri sunt predestinate și, orice ai face, se întâmplă.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?
Observator » Ştiri sociale » Românii renunţă cu greu la risipa alimentară. Anual, milioane de tone de mâncare iau calea tomberonului: "Vrem mângâieri pe burtică la sfârșitul zilei"