Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Românii s-au călcat în picioare, să le facă paşaport copiilor fără programare. Cozi uriaşe formate din miez de noapte

A fost haos la centrele pentru emiterea paşaportelor din întreaga ţară. Ghişeele au fost deschise special pentru copii, iar mii de părinţi au aşteptat cu orele la coadă. S-au bucurat că nu e nevoie de programare, dar au fost atât de mulţi încât în unele judeţe oamenii au fost trimişi acasă. Personalul nu făcea faţă cererilor. 

de Andreea Milea

la 01.06.2022 , 22:00

Cozi interminabile s-au format încă de la ora 8 dimineaţa. În Capitală, unii au stat şi trei ore pentru a ajunge la un ghişeu. "Mie mi-ar fi plăcut să meargă monitoarele astea şi să aibă bon de ordine. Să scrie acolo în cât timp pot să vin şi cât mai aştept", spune un român. "Avem şi programare făcută, doar că e spre sfârşitul lui iulie pentru că nu sunt locuri disponibile", mărturiseşte un altul.

Sute de mii de români vor paşaport în 2022. Cozi interminabile

Numărul solicitărilor a explodat de la începutul anului. Comparativ cu anul trecut, cererile pentru eliberarea paşaportului s-au dublat. Din ianuarie şi până în luna mai, peste 700.000 de oameni au solicitat documentul de călătorie. "E full. Programările încep tocmai în august", spune o tânără. A fost haos chiar dacă ghişeele au fost deschise inclusiv în weekend, iar angajaţii au lucrat ore suplimentare. "Timp de o lună şi jumătate am avut ghişeele deschise zilnic, timp de 12 ore", a declarat Jean Badea, subprefectul Capitalei. 

Vezi și

Paşapoarte fără programare pentru cei mici, de Ziua Copilului

Pe acelaşi subiect

Şi la Serviciul de Paşapoarte Timiş a fost înghesuială. Autorităţile au hotărât ca de Ziua Copilului, actele pentru cei mici să fie eliberate fără programare. În jur de 600 de oameni au ajuns în faţa ghişeelor, unii de la 3 dimineaţa. După ore de aşteptare, au aflat că doar primii 100 de oameni pot depune actele. "De la ora 7 sunt aici. Doar 100 de bonuri de ordine. Trebuia să ne spună în anunţ. Nu se face aşa ceva", se plânge un tânăr. "Noi avem doar de la 08:20, dar cred că erau deja 500 de metri coadă, peste 1.000 de persoane şi cred că peste 500 de copii", povesteşte o femeie. 

Funcţionarii îi îndrumă pe oameni să depună actele în alte judeţe. "Sunt oameni care renunţă la programări, se mai găsesc locuri", susţine Daniel Leahu, şef serviciu Paşapoarte. "Dacă mă credeţi, mi-am făcut programare online în Severin, pe 7. Ştiţi când este programarea aici? În august!", se revoltă un bărbat.

Şi în Prahova a fost plin. "Este o iniţiativă bună, dar părerea mea este că ar trebui ca şi părinţii care vin cu copiii să poată să-şi facă şi ei paşaportul", crede un tată. "E de apreciat efortul pe care îl fac. Totuşi este zi liberă legală, dar vin pentru cei mici. E de apreciat", este de părere un bărbat. 

Cele mai multe cereri pentru eliberarea de paşapoarte au fost în Bucureşti, Iaşi, Constanţa, Prahova şi Galaţi. 

Andreea Milea Like

Am început cu muzica, am continuat cu dansul şi am ales jurnalismul. Ce au în comun? Zilnic găseşti ceva nou. Cât de mult înseamnă un cuvânt, un moment sau 10 secunde înainte de live.

Întrebarea zilei
Aţi testat vreodată vacanţele tip retreat?
Observator » Ştiri sociale » Românii s-au călcat în picioare, să le facă paşaport copiilor fără programare. Cozi uriaşe formate din miez de noapte