Antena Meniu Search
x

Farmaciile au fost luate cu asalt, înainte de Sărbători. Românii îşi pregătesc, fără sfatul medicului, "trusa de prim ajutor"

Pe lângă cadouri, bucate alese sau haine noi, românii se pregătesc de Sărbători şi cu un întreg pachet de medicamente.

Vezi și

Pe lângă cadouri, bucate alese sau haine noi, românii se pregătesc de Sărbători şi cu un întreg pachet de medicamente. Nu se ştie niciodată ce boli pot apărea, astfel că oamenii îşi creează adevărate farmacii în sertarele de acasă. Medicii avertizează însă: pastilele fără recomandare pot face mai mult rău, decât bine. 

Trusa de prim ajutor în caz de orice fel de boală ne-ar putea lovi de Sărbători este simplu de realizat. O spun cei care îşi fac provizii, an de an, în prag de Crăciun: "Pentru soţ, pentru mamă, pentru fiică, pentru soră, pentru mine, deci pentru cinci persoane, să zic, câte 2-3 tipuri de medicamente. Până acum 1,2,3,4, mai am încă unul 5...în jur de 10."

Cele mai cumpărate sunt pastilele pentru răceli sau pentru indigestie: "Cam pentru trei- patru situaţii, o durere de cap, de stomac, acum e şi cu aceste viroze, şi mai ieşim seara să vedem luminile, să fim pregătiţi în casă de orice."

După ce am vorbit cu oamenii, am aflat şi noi ce conţine cutiuţa de medicamente pentru Sărbători. Nu lipsesc, aşadar, cel puţin două medicamente pentru indigestie, pentru prevenirea durerii de cap, cel puţin încă două pentru prevenirea febrei sau a răcelii şi gripei, iar pentru că urmează o perioadă friguroasă, nu lipsesc, bineînţeles, vitaminele. Toate, luate fără sfatul unui medic. Direct de la farmacie. 

Totuşi, medicii recomandă prudenţă. Cristian Suciu, medic de familie: "Orice exces de medicamentaţie duce la efecte adverse, deci dacă vă uitaţi pe prospectul chiar şi a unul supliment alimentar şi acolo spune că efectele adverse sunt doar două sau unul, cu cât iei mai mult, cu atât îţi măreşti şansa de-a avea efecte adverse."

Efectele adverse pot ajunge chiar şi până la şoc anafilactic şi deces.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri sociale » Farmaciile au fost luate cu asalt, înainte de Sărbători. Românii îşi pregătesc, fără sfatul medicului, "trusa de prim ajutor"