Antena Meniu Search
x

Cine s-a grăbit să cumpere vacanţe pentru anul viitor, ar putea pierde şi banii şi sejurul

Românii care şi-au rezervat vacanţe pentru la anul ar putea să rămână şi fără bani, şi fără sejur.

Vezi și

Românii care şi-au rezervat vacanţe pentru la anul ar putea să rămână şi fără bani, şi fără sejur. Vorbim despre cei care au plătit deja către agenţiile de turism mici şi mijlocii. Tur-operatorii ar trebui ca, de la anul, să vireze o parte din profit către un fond de garantare gestionat de stat. Unii dintre ei se tem că taxele vor depăşi încasările. 

Ca să-i protejeze pe turişti de ţepele cu vacanţe, autorităţile vor să înfiinţeze un fond de garantare. Banii ar urma să fie daţi de agenţii. Întâi 2.000 de euro, apoi alte două taxe. Mihai Gospodin, proprietar agenţie de turism: "Profitul agenţiei e undeva la 1.500 euro. Ca să pot să-mi vând propriul pachet, trebuie să dau 2.000 de euro la fondul ăsta. Minim."

Reprezentanţii agenţiilor de turism mici şi mijlocii se tem, însă, că noile taxe îi vor duce la faliment. Aşa că turiştii care şi-au plătit deja concediul prin ofertele de early-booking ar putea rămâne şi fără bani, şi fără vacanţă. Alice Udrea, proprietar agenţie de turism: "Oamenii au plătit nişte avansuri şi vor plăti şi următoarele tranşe şi îşi aşteaptă vacanţele pe viitor. Dar dacă condiţiile nu vor fi favorabile, sau dacă nu vom reuşi să ne reînnoim licenţele, ce se întâmplă cu turiştii noştri?"

Un sejur de cinci zile pe litoralul românesc, pentru două persoane, costă 2.800 de lei. Cei care au rezervat oferta din timp au plătit deja un avans de 840 de lei, bani pe care ar putea să-i piardă dacă agenţia intră în faliment. La vacanţele în străinătate, reducerile sunt şi mai mari pentru cei care plătesc din timp. Un sejur early-booking în Grecia, de două persoane, este cu 100 de euro mai ieftin pentru cei care plătesc toţi banii până la sfârşitul anului.

Agenţii de turism s-au coalizat şi au semnat o petiţie prin care îi cer preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge actul normativ. În replică, ministrul Turismului, Mircea Dobre, spune că ţara noastră este obligată de Comisia Europeană să instituie acest fond: "Ne dorim să realizăm un sistem de garantare care să fie modern şi eficient, sau dorim să fim în aceeaşi situaţie, să fim în infringement şi activitatea agenţiilor din România să nu mai fie văzută cu ochi buni?"

Săptămâna viitoare, tur-operatorii se vor întâlni cu ministrul Turismului ca să caute soluţii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri sociale » Cine s-a grăbit să cumpere vacanţe pentru anul viitor, ar putea pierde şi banii şi sejurul