Românul care a dat lovitura cu o ciupercă scumpă, supranumită şi aurul negru al pădurii. Deţine o cultură de aproape jumătate de hectar
A început marea vânătoare în pădurea din localitatea Archita, judeţul Mureş. Nu de animale sau păsări, ci...de trufe. Vânătorii, ajutaţi de câini special antrenaţi, au scos din pământ faimoasele ciuperci atât de scumpe şi apreciate. Cei mai încântaţi au fost turiştii, care s-au bucurat de-o experienţă unică.
Căutătorii de trufe au ieşit la vânătoare alături de câinii special deresaţi, în pădurea din Archita. Patrupezii au un miros foarte fin şi pot adulmeca cu uşurinţă prețioasele ciuperci, care se ascund la câţiva centimetri sub pământ.
Românul deţine o cultură de aproape jumătate de hectar
''După cum vedeţi, trufele se fac la rădăcina copacilor mari, bătrâni. Dar se fac şi la copaci tineri, la aluni. De obicei, la stejar, alun.''
Domnul Gheorghe deţine o cultură de trufe de aproape jumătate de hectar. A învăţat în Italia cum se întreţine şi a adus pe plaiurile mioritice delicioasa ciupercă, supranumită şi aurul negru al pădurii.
- Restaurantul cu cei mai scumpi cartofi prăjiţi, unde clienţii mănâncă din boluri de cristal. Costă 200 de...
- Românul care a cheltuit două milioane de euro pentru ca utilajele să lucreze singure pe câmp. Câţi bani a...
- Locul din România unde iubitorii de istorie se pot bucura de întoarcerea în timpurile medievale: ''Arme, cavaleri,...
Gheorghe Şilian, vânător de trufe: Anul acesta într-adevăr, începem sezonul un pic mai târziu, deoarece nu a plouat şi nu s-au făcut trufele. Au început şi românii să ceară în restaurante. Livrăm şi la restaurante, la hoteluri.
Tehnica de culegere a trufelor i-a impresionat pe mulţi turişti.
''Are un miros de lemn. Miroase a pădure. Miroase a proaspăt. Este o experiență foarte interesantă, care trebuie încercată măcar o dată, cu siguranţă.''
''A fost o experienţă unică. Nouă ne place să facem drumeţii, în special urcarea pe munte. E o experienţă pe care nu ai cum să o uiţi, care efectiv te schimbă.''
''Este prima experiență şi e unică.''
După terminarea drumeţiei, turiştii au fost aşteptaţi cu palincă. Nu orice fel de pălincă, ci... cu trufe.
Gheorghe Şilian, vânător de trufe: Este o pălincă din mere, în care se introduc trufele, iar trufele îi dau o aromă aparte.
Faţă de anul trecut, producţia de trufe a scăzut cu 50%.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰