Salamul de Sibiu, muşchiul afumat şi slănina românească sunt la mare căutare peste graniţă
La gastronomie, suntem buni. Şi e normal să profităm. Aşa că, România vinde tot mai multe produse agroalimentare peste graniţă.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Când scăpăm de vortexul polar şi ninsori. Jumătate din ţară, paralizată de zăpezi
Pregătite după reteţe vechi de zeci de ani, mezelurile din fabrica de la Buftea ajung pe mesele străinilor din toată Europa. Cârnaţii ardeleneşti au un mare succes în marile magazinele din Bulgaria. Pieptul de raţă afumat se vinde foarte bine la italieni. Iar frigăruile româneşti sunt foarte apreciate de danezi.
Pastrama de curcan pleacă din România cu 34 de lei kilogramul, iar cârnaţii costă 27 de lei. Calitate superioară, la preţuri avantajoase. Aşa se face că mâncarea românească i-a cucerit pe străini.
După 20 de ani, exporturile de produse agroalimentare au bătut importurile. În 2013, am avut excedent comercial de peste 320 de milioane de euro. Cele mai căutate produse de străini sunt grâul, porumbul, floarea soarelui, dar şi carnea de oaie şi capră.
Carnea de porc conduce, însă, în topul importurilor. Anul trecut, România a importat 150.000 de tone de carne.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰