Comisia Europeană ar putea impune un salariu minim unitar

De Andra Mitu.
Publicat: 17.09.2020, 22:53.
Actualizat: 17.09.2020, 22:55

Salariul minim pe economie ar putea ajunge anul viitor la 2000 de lei. Net. O veste aparent bună pentru cei 1,7 milioane de români plătiţi cu salariul minim. Însă mulţi ar putea rămâne fără loc de muncă, pentru că multe afaceri nu ar mai fi profitabile şi patronii vor fi nevoiţi să dea oameni afară sau chiar să pună lacătul pe uşă.

1.346 de lei. Atât este acum salariul minim net în România. O treime din cei 5,5 milioane de salariaţi primesc aceşti bani în fiecare lună. Brutul, suma plătită de patron, este 2.230 de lei. Adică aproape 460 de euro.

În Uniunea Europeană, salariul minim variază între 312 euro, în Bulgaria, și 2.142 de euro, în Luxemburg.

Şase ţări membre nu aplică salariul minim, însă liderii europeni insistă pentru o legislaţie unitară.

Ursula Von Der Layen: Am văzut în multe state membre că un salariu minim atent negociat a garantat locurile de muncă şi a creat corectitudine, atât pentru muncitori, cât şi pentru companiile care îi apreciază cu adevărat.

Nu va fi o sumă fixă, ci un procent din salariul mediu pe economie. Sindicatele insistă pentru 60%. Ce ar însemna în România? Salariul mediu brut este 5.764 de lei, potrivit datelor oficiale. 60% înseamnă 3.458. Brut. Adică 2.027 de lei net.

Dan Schwartz, consultant fiscal: Ar genera dezastru economic pentru ţările mai puțin dezvoltate din Uniunea Europeană. Ar pune o povară salarială suplimentară pe umerii companiilor mici și mijlocii. Asta nu înseamnă altceva decât o omorâre a acestora. Nu le ajută, le distruge.

Pentru angajatori, efortul ar fi considerabil. Cheltuielile cu forţa de muncă ar creşte cu 50%. Cele mai afectate domenii ar fi HoReCa şi industria textilă şi de încălțăminte, unde aproape toţi angajaţii sunt plătiţi cu salariul minim.

Dragoş Petrescu, proprietarul unui lanţ de restaurante: Consider că salariul minim din România trebuie să fie diferențiat în funcție de zonele în care să fie aplicat. Acele unități private sau de stat care funcționează în acele zone defavorizate vor trebui să închidă porțile dacă vor fi nevoite să plătească un salariu minim la nivelul celui din București.

Toate economiile din Est ar putea suferi, pentru că multe companii și activități economice sunt competitive în prezent tocmai datorită salariilor mai mici ca în Vest.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Imagini exclusive de la nunta Sandrei Izbașa cu Răzvan Bănică / FOTO
spynews.ro
„M-a înșelat cu un prieten”. Povestea despărțirii celui mai carismatic cuplu din showbizul românesc
libertatea.ro
Cum atacă varianta Delta tinerii. Radu Lupescu, medic ATI în Franța: ”A scăzut vârsta medie a pacienților din reanimare”
Ziare.com
Horoscopul zilei de 6 august 2021. Vărsătorii dau dovadă de maturitate. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Adevărata cauză a morții! Ce au descoperit în sângele Adrianei Bunea, profesoara decedată după rapel
gandul.ro
Îl pierdem și pe David Popovici? Înotătorul minune al României se gândește să plece din țară: „Voi decide după vacanță!”
prosport.ro
Cum l-a păcălit o elevă cu 40.000 de euro pe un bărbat din Vaslui, cu 30 de ani mai în vârstă! El muncea în Finlanda când a cunoscut-o pe Facebook
bzi.ro
Cum a circulat acest bărbat din Galați cu mașina prin oraș, în văzul tuturor, până când s-a întălnit cu poliția. L-ău vazut și l-au amendat pe loc. Ce făcuse de fapt?
redactia.ro
Can Yaman și Diletta Leotta, în vacanțe separate. Actorul fermecător se distrează în jacuzzi, la înălțime, frumoasa jurnalistă este cu prietenele
tvhappy.ro
Momente critice pentru Nicolae Mitea: „Am la dispoziție 30 de zile”
GSP
Primul român care va face închisoare pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Cine este Matei Strugurel
money.ro
Cum arată bruneta sexy care l-a însoţit pe miliardarul Ion Ţiriac la plajă! Imagini de pe nisipul fierbinte din Mamaia
as.ro