Antena Meniu Search
x

Sărbătoare 26 februarie 2024. Cine a fost Sfântul Porfirie

Luni, 26 februarie 2024, românii îl prăznuiesc pe Sfântul Porifirie, un sfânt cu care românii sunt mai puţin familiarizaţi.

de Redactia Observator

la 26.02.2024, 08:08

Sfântul Porfirie este prăznuit pe 26 februarie
Sfântul Porfirie este prăznuit pe 26 februarie - crestinortodox.ro
  • Sfântul Porfirie este prăznuit pe 26 februarie.

Sfântul Porfirie s-a născut din părinţi bogaţi, in Tesalonic, însă la 25 de ani a lepădat grija lumească şi s-a retras în pustia Egiptului.

Conform crestinortodox.ro, Sfântul Porfirie a ajuns la Ierusalim după ce a fost tuns în monahism şi după ce a petrecut cinci ani la o mănăstire din Egipt.

Sursa amintită precizează că Sfântul Porfirie a fost hirotonit preot de către Pravliu, patriarhul Ierusalimului, şi i s-a încredinţat spre pază cinstitul lemn al făcătoarei de viaţă Cruci a lui Hristos.

Despre Sfântul Porfirie se spune că a curăţat cetatea Gazei de păgânism. Păgânii, auzind că Sfântul Porfirie vine în ţinutul lor, au pus pe cale spini şi gunoi şi au săpat gropi. De asemenea, tot ce se întâmpla rău în cetate era pus pe seama venirii sale.

Totuşi, Sfântul Porfirie răspundea numai prin minuni. Mai mult, Sfântul Porfirie a distrus templele idoleşti, cu ajutorul împărătesei din Constantinopol şi a Sfântului Ioan Gură de Aur. În locul templelor idoleşti, Sfântul Porfirie a ridicat o biserică, făcând să se umple cetatea Gazei de slavă Dumnezeiască.

Sfântul Porfirie a trecut la cele veşnice în 420.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Nomazii digitali ar putea primi interdicţie în cafenele. Obişnuiţi să lucraţi în oraş?

Observator » Stiri sociale » Sărbătoare 26 februarie 2024. Cine a fost Sfântul Porfirie