Antena Meniu Search
x

Sărbătoare 6 aprilie 2024. Cine a fost Sfântul Eutihie, patriarhul Constantinopolului

Sâmbătă, 6 aprilie 2024, românii îl prăznuiesc pe Sfântul Eutihie, patriarhul Constantinopolului, sfânt cu care, în general, românii sunt mai puţin familiarizaţi.

de Redactia Observator

la 05.04.2024, 11:43

Sfântul Eutihie, patriarhul Constantinopolului, este prăznuit pe 6 aprilie
Sfântul Eutihie, patriarhul Constantinopolului, este prăznuit pe 6 aprilie - crestinortodox.ro
  • Sfântul Eutihie, patriarhul Constantinopolului, este prăznuit pe 6 aprilie.

Sfântul Eutihie s-a născut în Frigia, din părinţi creştini. Există informaţii care arată că, în perioada în care era copil, Eutihie se juca cu alţi copii de aceeaşi vârstă cu el. Unul dintre jocuri presupunea ca cei mici să-şi scrie numele pe un zid, iar în dreptul numelui să scrie ce vor fi ei în viaţă. Iar Eutihie ar fi scris "Eutihie - Patriarh".

Conform crestinortodox.ro, la 30 de ani, Eutihie a devenit stareţ al unei mănăstiri din Amaria, iar la vârsta de 40 de ani a fost trimis de Mitropolitul Amasiei ca delegat al său la al V-lea sinod ecumenic, ţinut la Constantinopol în 553.

Cu prilejul sinodului ecumenic din 553, Eutihie a devenit foarte apreciat de către împăratul Iustinian şi Patriarhul Mina. Sursa amintită precizează că Patriarhul Mina i-a solicitat în mod expres împăratului Iustinian ca Sfântul Eutihie să ocupe scaunul patriarhal după moartea sa. 

Iar acest lucru s-a petrecut, Sfântul Eutihie fiind patriarh al Constantinopolului pentru o perioadă de 12 ani, după moartea Patriarhului Mina. După cei 12 ani în care Sfântul Eutihie a fost patriarh al Constantinopolului, împăratul Iustinian a căzut în erezia monofizită, iar Patriarhul Eutihie, pentru că s-a opus ereziei, a fost exilat la mănăstirea lui cea dintâi. Acolo, Sfântul Eutihie a mai petrecut 12 ani şi opt luni.

Sfântul Eutihie s-a dovedit a fi făcător de minuni, el vindecând mulţi oameni de diferite boli atât prin rugăciune, cât şi prin ungerea cu untdelemn sfinţit.

După moartea împăratului Iustinian puterea a fost preluată de împăratul Iustin, care l-a rechemat pe Sfântul Eutihie ca patriarh al Constantinopolului. Al doilea mandat de patriarh al Constantinopolului a durat până când Sfântul Eutihie a trecut la cele veşnice, în 582.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri sociale » Sărbătoare 6 aprilie 2024. Cine a fost Sfântul Eutihie, patriarhul Constantinopolului