Ruşii lipoveni, sârbii şi moldovenii de peste Prut sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi
Moldovenii au trecut Prutul ca să petreacă la noi Crăciunul. Au chefuit până-n zori, apoi s-au dres pe pârtie. Au schiat, s-au dat cu sania sau cu placa. Şi, ca la un semn, pârtiile s-au umplut de căciuli ruseşti. Dar, mai ales, de femei frumoase.
Moldovenii au trecut Prutul ca să petreacă la noi Crăciunul. Au chefuit până-n zori, apoi s-au dres pe pârtie. Au schiat, s-au dat cu sania sau cu placa. Şi, ca la un semn, pârtiile s-au umplut de căciuli ruseşti. Dar, mai ales, de femei frumoase. Nu doar ei, ci şi lipovenii sau sârbii celebrează astăzi naşterea Mântuitorului.
Prima zi de Crăciun i-a prins pe moldoveni pe schiuri, la Sovata.
După o noapte întreagă de petrecere, pe pârtie turiştii s-au dres cu murături.
La Sarichioi, în inima Dobrogei, ruşii lipoveni s-au trezit în dimineaţa de Crăciun cu gândul să meargă la biserică. Aici, slujba se ţine în limba slavă veche. Apoi merg acasă, unde aşteaptă colindători şi iau masa cu toată familia.
În zi de sărbătoare, toţi poartă costum tradiţional.
În fiecare colţ al ţării, Crăciunul pe rit vechi arată diferit. Dar farmecul tradiţiilor e acelaşi. În Ajun, sârbii din Banat aprind badnjak-ul - un trunchi de stejar. Potrivit credinţei, cu cât flăcările sunt mai înalte şi cu cât ies mai multe scântei, cu atât anul va fi mai bogat.
În Sânmartinu Sârbesc, casele sunt decorate cu paie. Iar de pe masa de Crăciun este nelipsită cesniţa, o prăjitură tradiţională.
Crăciunul pe rit vechi este calculat după calendarul iulian, folosit timp de 15 secole de întreaga creştinătate şi care are un decalaj de 13 zile faţă de cel gregorian.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰