Antena Meniu Search
x

Video Satul din România cu o mie de pivniţe. Beciurile de peste 300 de ani ar putea fi introduse în circuitul turistic

Într-un sat din Bihor există o veritabilă comoară, mai puţin promovată. Sălacea, sau satul cu o mie de pivniţe, este un loc de poveste. Renumit pentru beciurile vechi de peste 300 de ani sau pentru producţia de vin, cătunul te duce cu gândul la un colţ al Toscanei. Localnicii au început să le renoveze şi vor să introducă pivniţele vechi în circuitul turistic. 

de Redactia Observator

la 16.11.2022, 08:48

Vezi și

Situat pe ţinutul Câmpia Ierului, între dealurile Sălacea, Săcuieni - satul cu mie de pivnite - este un loc de tradiţie. Cele o mie de pivniţe nu sunt săpate sub case sau în curţi, ci sunt construite din ziduri groase din cărămidă, pe câteva uliţe separate.

Bela Horvat – primar Sălacea: Era şi greu să facă bolta, arcada de cărămidă. Deci au lucrat foarte mult să facă o pivniţă. Pe vremuri se intra aici cu căruţa cu cai. Se aduceau cartofi. Era şi în vremea comunismului un depozit de cartofi. Cea mai mare pivniţă din comuna Sălacea, din cele 1000 de pivniţe. 

Ascunse pe străzi lăturalnice, pe ambele părţi ale drumului principal, pivniţele invadate de iederă dau un aer aparte. În ele sunt păstrate şi acum butoaie cu vin vechi, apreciat de vizitatori.m Pivniţele de pe Valea Ierului au fost construite de străbunicii localnicilor, pentru a păstra produsele cât mai proaspete. 

Localnic: Sunt în jur de 900 de pivniţe în care şi în ziua de astăzi sunt ţinute de oameni altimente şi vinuri şi toate cele. 

Pimarul vrea să introducă un impozit diferențiat pentru proprietari, în funcție de aspectul beciurilor. 

Bela Horvat – primar Sălacea: Să facem o comparaţie, deci pivniţa dacă e pusă la punct, atunci se va plăti vreo cinci lei pe un an. Dar dacă nu e pusă la punct și 50 de lei într-un an. Sau putem să oferim şi nişte materiale pentru reabilitarea pivnițelor. 

Puţine dintre pivnițele din Sălacea au fost reabilitate de-a lungul timpului, iar asta pentru că localnicii ar trebui să investească sume importante pentru amenajarea fațadelor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Satul din România cu o mie de pivniţe. Beciurile de peste 300 de ani ar putea fi introduse în circuitul turistic