Video Satul în care 117 oameni s-au mobilizat pentru a-şi asfalta singuri ultimul drum. "Mi-a venit să plâng"
Sătui să-şi mai conducă rudele şi prietenii la groapă prin hârtoape şi noroi, oamenii dintr-o comună bistriţeană s-au mobilizat pe Facebook şi au asfaltat singuri ultimul drum. Încurajaţi de proiectul dus la bun sfârşit, sătenii au în plan şi alte lucrări în regie proprie şi prin forţe proprii.
De la vorbe la faptă a fost un pas. Oamenii s-au mobilizat pe Facebook şi au asfaltat drumul de 200 de metri pe care se chinuiau de fiecare dată când duceau pe cineva drag la groapă. 117 localnici au contribuit - unii cu bani, alţii cu munca.
Săteni: A fost rău că nu s-a putut sui la deal.
Era alunecuş, noroi mult. Nu a văzut nimeni până acum treaba asta.
A fost nevoie de aproximativ 70 de tone de asfalt în valoare de peste 20.000 de lei, bani pe care biserica din sat, proprietară a terenului, nu îi avea. Preotul din sat şi-a dat acordul ca drumul să fie modernizat.
- Un TIR a rămas blocat în pasajul Unirii, din Bucureşti. Şoferul turc nu are nicio vină: motivul pentru care...
- Povestea bătrânei care şi-a folosit toţi banii adunaţi de-o viaţă pentru a-şi construi un drum spre cimitir....
- O bătrână cu piciorul fracturat, internată într-un spital din Botoşani, a sunat la 112 ca să fie dusă la...
Ioan Rus, iniţiatorul campaniei pe Facebook: În prima seară am adunat în jur de 1.000 de euro. Ne-am dat întânire a doua seară la ora 21, credeţi-mă, am ajuns... Mi-a venit să plâng. Era ca la o licitaţie.
În total, s-au strâns peste 34.000 de lei. Bani din care oamenii au putut face şi o parcare, şi un mic loc de refugiu.
Vlăduț Purja, primarul comunei Târlișua: S-a intervenit cu buldoexcavatorul din dotarea primăriei, cu oamenii care au curăţat cimitirul, deci, s-a făcut o acţiune binevenită şi de lăudat.
Ultimul drum a fost asfaltat după mobilizarea pe Facebook
Mobilizarea impresionantă le dă speranţe oamenilor că pot face mult mai mult pentru comunitatea în care trăiesc. Aşa că în primăvară îşi propun noi lucrări.
Ioan Pop, preot paroh Biserica Ortodoxă Târlișua: Şi restul gardului, care a mai rămas neamenajat, să fie amenajat. Şi să ridicăm şi o capelă.
Nu este singurul caz în care oamenii sunt nevoiţi să plătească din propriile buzunare pentru o cale de acces la cimitir. Luna trecută, la Observator, vă arătam situaţia bunicii Elena. Bătrâna de 81 de ani din Botoşani şi-a dat toată agoniseala ca să pietruiască o cărare pe care să poată fi dusă pe ultimul drum.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰