Antena Meniu Search
x

Scăderi, în loc de măriri de salarii. Medicii şi asistenţii au încasat cu câteva zeci de lei mai puţin decât în ianuarie

Sporurile pentru zilele libere lucrate au stricat calculele pentru mii de români.

Vezi și

Sporurile pentru zilele libere lucrate au stricat calculele pentru mii de români, care s-au trezit că mărirea de salarii pe care o aşteptau în februarie a însemnat, de fapt, o scădere. Medicii şi asistenţii au încasat cu câteva zeci de lei mai puţin decât în ianuarie.

Mii de români s-au trezit cu salarii mai mici în februarie, chiar dacă statul le-a promis, iniţial, că nimeni nu va avea venituri tăiate după "revoluţia fiscală". După ce, anul trecut, Guvernul a anunţat creşteri de 25 la sută, transferul contribuţiilor a anulat, practic, majorările.

În sectorul bugetar, medicii şi asistenţii sociali au primit salarii mai mici cu 60 de lei faţă de luna ianuarie. În luna februarie salariul mediu net din acest sistem a scăzut cu 2,1%. Ministerul Muncii spune că în ianuarie am avut 11 zile libere, în care continuitatea în sănătate a fost asigurată prin gărzi, pentru care se plătesc sporuri de până la 100% din salariul de bază. În februarie însă am avut doar 8 zile libere şi, de acolo, scăderile. 

Profesorii au încasat un salariu mai mare cu doar...unu la sută. "Creşterile în învăţământ sunt doar de la data de 1 martie. Nu sunt în luna februarie. Au fost în luna ianuarie, cu aproximativ 4% pe net. Sigur că în luna februarie nu au fost alte date, le ştim cu toţii.", explică ministrul Muncii. 

Şi cei din privat resimt urmările "revoluţiei fiscale". Cel mai mult au pierdut salariaţii din asigurări, cei care lucrează la extracţia petrolului şi gazelor sau la colectarea şi epurarea apelor uzate. Şi cei din IT au fost afectaţi.

Chiar şi aşa, ei încasează, în continuare, cele mai mari salarii. Un IT-ist câştigă, în medie, peste şase mii de lei. La polul opus, angajaţii din hoteluri şi restaurante primesc aproape 1.500 de lei în mână. În februarie, salariile au crescut în industria farmaceuticelor şi în construcţii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Stiri sociale » Scăderi, în loc de măriri de salarii. Medicii şi asistenţii au încasat cu câteva zeci de lei mai puţin decât în ianuarie