Antena Meniu Search
x

Scandal în Parcul Natural Văcăreşti, după ce administraţia a decis demolarea unor foişoare. Mesajul lui Nicuşor Dan pentru Asociaţia PNV

Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti a transmis că renunţă la colaborarea cu Primăria Municipiului Bucureşti, reproşând faptul că Administraţia "demolează infrastructura" de vizitare a parcului, dar nu asigură pază corespunzătoare a zonei. Asociaţia a expus mai multe nemulţumiri care distrug munca de 10 ani în Delta Văcăreşti, iar Nicuşor Dan a anunţat că va invita ambele părţi la discuţii.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 25.05.2022, 15:01

O tanara urca intr-un foisor din Parcul Natural Vacaresti din Bucuresti, duminica, 17 ianuarie 2021
O tanara urca intr-un foisor din Parcul Natural Vacaresti din Bucuresti, duminica, 17 ianuarie 2021 - Hepta

Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti transmite că renunţă la colaborarea cu Primăria Municipiului Bucureşti şi solicită demisia actualei conduceri a Administraţiei Parcului Natural Văcăreşti, acuzând "modul de lucru incompetent şi haotic al Administraţiei Parcul Natural Văcăreşti", despre care afirmă că "riscă să afecteze integritatea parcului şi să compromită munca depusă la parc în ultimii zece ani".

Conform asociaţiei, Administraţia Parcul Natural Văcăreşti demolează infrastructura de vizitare a parcului, nu comunică public şi transparent planurile pentru administrarea parcului şi nu există pază corespunzătoare, zona fiind în continuare afectată de incendii. "Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti renunţă la colaborarea cu Primaria Municipiului Bucuresti şi solicită demisia actualei conduceri a Administraţiei Parcului Natural Văcăreşti. Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti nu doreşte să gireze modul de lucru incompetent şi haotic al Administraţiei Parcul Natural Văcăreşti (instituţie aflată în subordinea Primăriei Municipiului Bucureşti) şi trage un semnal de alarmă: la şase luni de la preluarea administraţiei, Primăria Municipiului Bucureşti, prin structura de administrare înfiinţată, riscă să afecteze integritatea parcului şi să compromită munca depusă la parc în ultimii zece ani", precizează asociaţia.

Sunt invocate şase motive pentru care Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti a luat această decizie, primul dintre ele fiind faptul că Administraţia "demolează infrastructura" de vizitare a parcului, dar nu asigură pază corespunzătoare a zonei.

  • Administraţia Parcul Natural Văcăreşti demolează infrastructura de vizitare a parcului (potrivit notificărilor primite), apreciată de zecile de mii de vizitatori. Asociaţia PNV s-a angajat în mod oficial să suporte costurile reparaţiilor acestora dacă expertiza tehnică o va cere. Administraţia nu a comunicat nimic în acest sens.
  • Parcul nu are pază corespunzătoare şi incendiile de vegetaţie afectează parcul în continuare. În ultimele două luni au avut loc 6 incendii Pe 5 aprilie au ars 15 hectare din cele 183 ale Parcului, şi nu 1,5 hectare cum a menţionat în mai multe rânduri conducerea Administraţiei.
  • Administraţia Parcului nu comunică public şi transparent planurile pentru administrarea parcului. De exemplu, nu se cunoaşte scopul prezenţei utilajelor de foraj aflate în ultimele zile în parc. Prezenţa acestora a fost semnalată de vecinii parcului, care au trimis fotografii.
  • Administraţia Parcului a comandat mai multe contracte pentru studii, cercetări şi lucrări în parc, însă acestea nu sunt publice şi nu se cunosc conţinutul şi bugetele acestora. Totodată, a refuzat constant să folosească studiile şi datele obţinute de Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti în 10 ani de activitate (cercetare şi monitorizare a biodiversităţii, monitorizare a vizitatorilor, ridicări topografice, foraje hidrologice, regulament, măsuri de conservare etc.) preferând să contracteze unele noi, din bani publici, pentru aceleaşi cercetări. Lista cu tot ceea ce Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti a pus la dispoziţia Administraţiei Parcului poate fi consultată în fişierele ataşate. Toate acestea au fost realizate exclusiv cu finanţare privată.
  • Administraţia Parcului s-a opus plantării de arbori pe limita exterioară a parcului, în apropierea arterelor rutiere, cu rol ştiinţific, de protecţie şi de reducere a poluării. Asociaţia PNV a plantat şi îngrijit în ultimii ani arbori care vor constitui o perdea forestieră în jurul parcului.
  • Asociaţia PNV este exclusă constant din planurile de administrare ale parcului deşi anul trecut, prin semnătura Primarului General, i se recunoştea oficial dreptul de co-administrator în viitoarea structură de management.
Pe acelaşi subiect

Care este rolul Asociaţiei Parcul Natural Văcăreşti

În comunicat se menţionează că în 2021, la iniţiativa Asociaţiei Parcul Natural Văcăreşti, a fost semnat un acord cu Primăria Capitalei pentru administrarea în parteneriat a parcului. În baza acestui acord, Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti a pregătit toată documentaţia pentru obţinerea administrării.

"Mulţumită acestei documentaţii, Parcul a fost dat în administrare Primăriei Capitalei, urmând ca Asociaţia şi Primăria să conlucreze pentru buna lui administrare în baza unui parteneriat. De la preluarea administraţiei parcului de către PMB, Asociaţia PNV a fost exclusă constant, iar rolul ei minimalizat permanent. Asociaţia are dreptul moral de a-şi apăra munca de 10 ani şi realizările, apreciate în toată lumea, în faţa campaniei de desconsiderare, minimizare şi eliminare dusă de actuala administraţie a parcului şi consideră că este nevoie de o conducere competentă, onestă, comunicativă şi transparentă a administraţiei parcului. Ca atare, solicită demisia actualei conduceri a Administraţiei Parcului şi reluarea dialogului pentru colaborare în beneficiul parcului şi al bucureştenilor", menţionează sursa citată.

Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti a luat fiinţă în anul 2014 cu scopul înfiinţării şi administrării Parcului Natural Văcăreşti, primul parc natural urban din România şi cel mai mare spaţiu verde compact din Bucureşti.

Asociaţia desfăşoară proiecte de informare şi educaţie pentru mediu, acţiuni de monitorizare şi conservare a biodiversităţii şi facilitează accesul publicului la natura urbană prin amenajarea şi întreţinerea infrastructurii de vizitare a parcului.

Viziunea asociaţiei este ca Parcul Natural Văcăreşti să devină model de management al naturii în mediul urban. În anul 2021, pornind de la modelul Parcului Natural Văcăreşti, Asociaţia a iniţiat proiectul de constituire a reţelei naţionale de arii naturale urbane protejat.

De ce a dărâmat Administraţia foişoarele din Parcul Natural Văcăreşti

Directorul Administraţiei Parcul Natural Văcăreşti, Ştefania Simion, declară că decizia demontării foişoarelor din parc a fost luată deoarece acestea au început să putrezească şi nu mai erau sigure, motiv pentru care vor fi înlocuite.

"Cu privire la demontarea foişoarelor, ele, acum, nu prezintă siguranţă pentru utilizatori. Atunci când au fost montate de către asociaţie - nu ştim când, în 2016-2017 aproximativ, pentru că asociaţia nu ne-a răspuns la această întrebare - probabil că ele au fost OK din punct de vedere al siguranţei. La momentul de faţă nu mai sunt, pentru că sunt putrezite. O instalaţie de lemn putrezeşte şi nu mai ai ce să repari la ea. În plus, noi nu putem să le reparăm la momentul de faţă, pentru că nu sunt ale noastre, nu sunt pe gestiunea noastră. Intrăm la alte infracţiuni... O să le demolăm şi o să instalăm altele noi, exact pe locaţiile care sunt acum", a precizat Ştefania Simion, miercuri, pentru Agerpres.

Totodată, a subliniat că planul de management trebuie realizat de către experţi acreditaţi şi că datele studiului de biodiversitate trebuie să fie cât mai actuale.

"Legat de planul de management, conform legislaţiei şi prevederilor contractuale ale noastre, ca administratori în asociere cu Administraţia Naţională de Arii Naturale Protejate, planul de management se face de către experţi atestaţi, acreditaţi, care trebuie să valideze mai întâi, înainte de a face un plan de management, un studiu de biodiversitate, iar aceste date trebuie să fie foarte la zi. Acum, când vorbim, sunt opt experţi biologi care lucrează deja la planul de management. Trebuie să ştie exact ce specie şi ce plantă există în acel parc şi trebuie să fie atestate prin instrumentele lor şi validate de către ei, pentru că asta înseamnă să ai un atestat din partea Ministerului Mediului. Or, noi, fără o asemenea echipă şi fără o asemenea atestare, nu putem să facem un plan de management", a spus ea.

Administraţia Parcului îşi asumă realizarea acestui plan în decurs de un an, iar după finalizare, documentul va fi supus aprobării consiliului ştiinţific şi Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului. "Noi nu am negat niciun moment că aceste studii sau date istorice (realizate de către asociaţie, n.r.) despre biodiversitatea din acel parc nu ar fi utile sau valide sau bune pentru planul de management al parcului. Dar ele nu pot să constituie baza principală a acestui plan. Acest plan trebuie să fie întocmit de nişte experţi acreditaţi de Ministerul Mediului. (...) Nu inventăm noi aceste proceduri şi nu le controlăm noi. Noi ne asumăm că îl vom depune într-un an", a menţionat ea.

Ştefania Simion a adăugat că administraţia a transmis asociaţiei un protocol de colaborare revizuit şi adnotat de către echipa juridică, dar că reprezentanţii asociaţiei nu au răspuns. Totodată, a arătat că în calitate de funcţionar public trebuie să respecte opinia juriştilor. "Eu le-am trimis această variantă şi ei nu au răspuns. Eu nu am ce să fac mai mult decât atât. Să fac acum o nouă evaluare, bazată pe ce? Pentru că nici nu mi-au trimis nişte comentarii sau nişte răspunsuri", a mai declarat ea.

Nicuşor Dan invită părţile la discuţii

Primarul general al Capitalei Nicuşor Dan a invitat Asociaţia Parcului Natural Văcăreşti şi Administraţia Parcului Natural Văcăreşti la o discuţie în zilele care urmează. El a adăugat că este nevoie de moderaţie şi maturitate în această chestiune.

„Faţă de discuţiile publice de ieri şi de azi legate de Parcul Natural Văcăreşti, invit ambele părţi (Administraţia şi Asociaţia) la moderaţie şi maturitate. Avem prea multe lucruri de făcut împreună ca să ne certăm pe subiecte minore. Voi invita ambele părţi la o discuţie în zilele următoare”, a scris Nicuşor Dan, miercuri pe Facebook.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Scandal în Parcul Natural Văcăreşti, după ce administraţia a decis demolarea unor foişoare. Mesajul lui Nicuşor Dan pentru Asociaţia PNV