Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Scandalul facturilor uriaşe. Cum se contrazice ministrul Energiei la doar câteva luni după ce încuraja oamenii să meargă pe piaţa concurenţială

Liberalizarea pieţei de energie a adus cu ea preţuri uriaşe şi un haos de nedescris. Guvernanţii, care au stabilit că nu mai e nevoie de reglementări în domeniu, s-au sucit când au văzut facturi mai mari de 6-7 ori. Statul se gândeşte să stabilească din nou tarifele, în locul furnizorilor care se întrec în gafe. O femeie din Vaslui s-a trezit că are de achitat nu mai puţin de 6,7 milioane de euro.

de Mădălina Chiţac

la 21.01.2022 , 13:29

"Oameni buni, vă repet tuturor, mergeţi pe piaţa concurenţială, liberă. Alegeţi cea mai bună ofertă. Nu staţi în piaţa serviciului universal", spunea Virgil Popescu în 16 septembrie 2021.

"Noi am propus în şedinţa coaliţiei reglementarea pentru partea casnică. Lăsaţi-ne să vedem scenariile şi preţurile cum evoluează", a declarat ministrul Energiei în 19 ianuarie 2022.

Sunt declaraţiile contradictorii ale ministrului Energiei, la câteva luni distanţă una de cealaltă. După ce ne-au îndemnat să trecem pe piaţa liberă, în care preţurile nu mai sunt stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare a Energiei, acum aleşii ar vrea să revenim la situaţia de dinainte de 2021.

Vezi și

Georgian Albu, specialist energie: O astfel de decizie trebuie adoptată doar după o consultare prealabilă cu actorii din piaţa de profil. Şi doar după ce s-au epuizat alte mecanisme de piaţa liberă.

Pe acelaşi subiect

Reglementarea presupune plafonarea preţurilor la producători, fixarea preţului pentru consumatori şi interzicerea temporară a exporturilor de energie. Şi nu se va putea face pentru o perioadă mai mare de 6 luni. Nu ne lasă Uniunea Europeană.

Radu Dudău, expert energie: A reglementa funcţionarea pieţei en-gros care înseamnă, de fapt, o limitare majoră sau o desfiinţare a pieţei en-gros e direcţia cea mai puţin inteligentă pe care ar trebui să mergem.

O decizie ar urma să fie luată în perioada următoare, mai ales că, de la 1 aprilie, dispar măsurile de sprijin pentru populaţie.

Între timp, greul îl duc tot consumatorii. Mulţi sunt puşi în faţa unor situaţii absurde. Spre exemplu, o pensionară din Vaslui a primit o factură la gaze de 33,5 milioane de lei poza cu factura!!! Furniorul a recunoscut eroarea şi a emis altă factură de 1.700 de lei. Şi asta era prea mare. Abia a treia oara a trimis factura corectă, de 200 de lei.

Companiile din energie au început să le transmită noi oferte clienţilor. Oferte care sunt destul de piperate. Spre exemplu, un consumator din Bucureşti ne-a semnalat faptul că a primit o notificare prin care este anunţat că de la 1 aprilie preţul la energie electrică se măreşte de aproape patru ori. Adică înainte plătea 0,37 de lei pe kwh, acum va plăti 1,36 de lei pe kwh.

Georgian Albu, specialist energie: Principala cauza a cresterii preturilor rezida in efectul crizei pandemice. În Romania e si o situatia particulara care a fost generata de lipsa de productie in sectorul energetic.

Radu Dudău, expert energie: E bine să stie că ei pot oricând, fără costuri, să-şi găsească ulterior un contract mai favorabil. Peste o lună, două, trei.

Dacă românii de rând nu ştiu cum să trăiască de la o lună la alta, președintele ANRE a decis să ia o pauză şi să uite de plafonare, compensare sau reglementare. A plecat în Republica Dominicană, în concediu.

Mădălina Chiţac Like

Mi-am dorit mereu să am locul ăla de muncă “ieșit din tipare”. Îmi plac oamenii și lucrurile palpitante, îmi place imprevizibilul și ineditul. Iar reporteria are din plin așa ceva.

Comentarii


Întrebarea zilei
SONDAJ: Aţi folosit un Advent Calendar în perioada sărbătorilor de iarnă?
Observator » Ştiri sociale » Scandalul facturilor uriaşe. Cum se contrazice ministrul Energiei la doar câteva luni după ce încuraja oamenii să meargă pe piaţa concurenţială