Antena Meniu Search
x

Scenariul terorist scris de Omar Hayssam

Operatiunea de astazi a inceput acum opt ani, odata cu rapirea jurnalistilor romani. La scurt timp, autoritatile romane si-au dat seama de implicarea lui Omar Hayssam in aceasta poveste si a fost retinut

Vezi și

In urma cu opt ani, la Baza 90, sute de oameni s-au strans pentru a-i vedea in carne si in oase pe cei trei jurnalisti rapiti in Irak. Atunci, acestia au aflat cine a fost creierul intregii operatiuni: chiar omul in care au avut cea mai mare incredere - Omar Hayssam. El a fost cel care i-a ajutat pe jurnalisti sa plece in Irak.. Mai mult, era prieten cu tatal Mariei Jeanne Ion. Cu toate acestea, ei au trait una dintre cele mai periculoase clipe pe care un jurnalist le poate trai.

28 martie 2005. Trei jurnalisti romani sunt rapiti pe o sosea din Irak. Amenintati cu arma, inchisi in portbagaj, scosi in viteza din Bagdad. Singura femeie din grup pandeste momentul si trimite un mesaj catre Romania. "Unul dintre rapitori a venit si mi-a facut semn, mi-a spus ca-mi taie gatul, din cauza ca anuntasem", a declarat atunci jurnalista Marie Jeanne Ion.

In aceeasi seara, Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian ajung la 80 de kilometri de capitala irakiana. Intr-o casa parasita, in mijlocul pustietatii. Cu ei ajunge si ghidul lor. Mohammad Munaf, cetatean american de origine irakiana si un apropiat al lui Omar Hayssam. Captivi in mainile teroristilor, ostaticii pun la cale o strategie de supravietuire.

Intre timp, in Romania se da alarma. Pe 29 martie 2005, la doar 24 de ore de la rapire, Guvernul formeaza o celula de criza. Traian Basescu anunta rapirea. Romanii numara orele de teroare si ies in strada in semn de solidaritate.

30 martie 2005. Postul arab Al Jazeera difuzeaza primele imagini din buncarul terorii. Pusa la zid, cu arma la cap, Marie Jeanne trasmite lumii mesajul teroristilor. "Am fost rapiti si am aflat de la rapitori ca au vazut pe Al Jazzera, postul de televiziun, ca cineva a spus ca au cerut ceva in schimbul eliberarii noastre. Acest lucru nu este adevarat".

Doua zile mai tarziu, presedintele Romaniei anunta ca a intrat pe fir cu teroristii. Chiar si Al Jazeera intervine, pentru prima oara in istorie, si cere eliberarea jurnalistilor romani. Dar rapitorii nu cedeaza. Urmeaza saptamani intregi de suspans, de scenarii, de spaima. Alaturi de cei trei romani, in mainile teroristilor se afla si frantuzoaica Florence Aubenas, reporter la cotidianul Liberation.

26 aprilie 2005. La aproape o luna de la rapire, teroristii il imbraca pe Sorin Miscoci in hainele condamnatilor la moarte. Iar Romania se pregateste pentru ce e mai rau. N-au tras. Dupa o criza internationala si o mobilizare fara precedent, cei trei jurnalisti romani au fost eliberati si au ajuns acasa pe 23 mai 2005.

Au urmat dezbateri nesfarsite, controverse, scandaluri si o veste-soc. Mohammad Munaf, captiv si el alaturi de romani, ar fi fost implicat in rapire! La fel si Omar Hayssam, care ar fi pus totul la cale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Scenariul terorist scris de Omar Hayssam