Antena Meniu Search
x

Video Scrisoare în sticlă, veche de un secol, găsită sub grinda unei biserici din Nuşeni, de restauratorii lăcaşului cult

O descoperire surprinzătoare şi emoţionanţă a fost făcută la o biserică din Nuşeni. O scrisoare în sticlă, veche de aproape un secol, a fost găsită de cei care se ocupau de restaurarea lăcaşului de cult.

de Redactia Observator

la 12.04.2021, 17:04

Vezi și
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Sticla fusese bine ascunsă într-o firidă, iar mesajul din interiorul ei datează din anul 1933 şi este adresat noilor generaţii.

Zoltán-Barna Márton-preot paroh reformat Nuşeni: Sticluţa şi bucata de lemn au fost găsite sub grindă. Sub grinda de la balcon a fost o gaură şi acolo a fost găsită. Echipa constructorilor ce ne-au renovat biserica, Adrian Scurtu, m-a chemat repede pe mine să vedem ce conţine sticluţa şi ce scrie pe bucata de lemn.

Arheologii au fost cei care au desigilat însă sticla. Scrisoarea din interior a fost apoi citită în faţa întregii comunităţi la slujba de duminică. Cu emoţie, localnicii au descoperit că manuscrisul conţine numele celor care au participat financiar la ultimul proiect de restaurare al lăcaşului de cult, din 1933.

Radu Zagrean-arheolog Muzeul Judetean Bistriţa Năsăud: O parte din enoriaşi şi-au regăsit în textul respectiv numele sau date legate de înaintaşii lor care au contribuit la fel ca şi cei din ziua de astări la reabilitare

Alexandru Sekely, localnic: Vreo patru erau neamurile noastre: Sekely. Ce să zic? Am fost mândru şi eu

Iuliu Lucani, localnic: E o împlinire că totuşi şi înaintea noastră au fost oameni care au slujit Biserica şi poate că or mai fi şi de acum în colo

Mesajul emoţionant a trecut testul timpului

"In memoriam

Cu ajutorul lui Dumnezeu, în 15 august 1933, am început renovarea bisericii vechi. Conform contractului, zidarul avea obligația să dea jos tencuiala veche. Și-a îndeplinit misiunea și a observat nereguli în structura pereților din care cauză, acestea prezentau fisuri în mai multe locuri…."

Zoltán-Barna Márton-preot paroh reformat Nuşeni: Este o scrisoare între generaţii scrisă de preotul, fostul preot. Înseamnă că enoriaşii de atunci, fără fonduri, fără ajutoare, fără să aştepte de la cineva bani, ei au refăcut biserica.

La vremea respectivă comunitatea număra 350 de persoane, iar suma cheltuită la renovarea bisericii a fost de 50.000 de lei, ceea ce reprezenta o avere pentru acele timpuri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Scrisoare în sticlă, veche de un secol, găsită sub grinda unei biserici din Nuşeni, de restauratorii lăcaşului cult