Antena Meniu Search
x

Video Scutecele Domnului, prăjitura transmisă din generaţie în generaţie şi pregătită pentru colindători. Care este reţeta

Scutecele Domnului, cele care au încălzit în iesle trupul firav al lui Iisus Hristos, reprezintă pentru moldovenii creştini din zona Dunării de Jos o tradiţie de câteva sute de ani. Preparată cu migală, prăjitura este oferită colindătorilor sau pentru pomenirea celor morţi. Scutecele Domnului sau sărmăluţele cu orez sunt doar câteva dintre delicatesele specifice mesei de Ajun.

de Redactia Observator

la 24.12.2023, 12:58

Vezi și

Ecaterina Hulea - gospodina: Ne pregătim de turte, noi le numim scutecele domnului. Aceste turte le facem în fiecare an, în post, după sfântul Nicolae, indiferent, în orice zi

Gospodinele din sudul Moldovei fac ultimele pregătiri pentru masa de Crăciun. La noapte se termină postul şi toţi creştinii din zona Dunării de Jos vor avea "dezlegare". Însă, la cina din Ajun nu pot lipsi sărmăluţele de orez în foi de varză. Dar cele mai aşteptate sunt însă Scutecele Domnului, făcute după o reţetă transmisă de sute de generaţii.

Ecaterina Hulea - gospodina: Frământăm un aluat din făină, un kilogram de făină, un praf de sare şi şase linguri de ulei. Foaia de turtă se aşează pe pernă

Reporter: De ce se aşează pe pernă?

Ecaterina Hulea - gospodina: Ca să se întindă, să ne iasă turta foarte subţire

Din apă şi faină se coc şi se lasă la uscat, timp de câteva zile, foile subţiri care devin Scutecele Domnului.

Nepoata: De mică o ajut atât pe bunica mea, cât şi pe mama în bucătărie. E extraordinar de bună această prăjitură. Prăjitura ajunului.

Iar mai apoi se pune la fiert sirop simplu din apă şi zahăr. Se ia pe rând, fiecare foaie subţire şi se înmoaie în sirop şi se aşează în tavă. După primul strat de foi, se presară zahăr, nucă, coajă de lamaie şi stafide. Se repetă procesul până la umplerea tăvii.

Acest preparat va primi binecuvântarea preotului şi o să fie oferit colindătorilor sau săracilor pentru pomenirea celor morţi.

Ecaterina Hulea - gospodina: Turtele le înmuiem cu o zi înainte de ajun, iar în dimineaţa de ajun tăiate şi aşezate pe un platou. Le lăsăm pe masă, mergem la cimitir şi tămâiem morţii pe care îî avem în cimitir apoi ne întoarcem acasă şi tămâiem aceste turte pe care le vom împărţi alături de alte ofrande

Gospodinele pregătesc pentru Crăciun sărmăluţe, cârnaţi, tobă, caltaboş şi colaci. Dar cele mai delicioase sunt Scutecele, care se prepară o singura dată pe an, în Ajunul Crăciunului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri sociale » Scutecele Domnului, prăjitura transmisă din generaţie în generaţie şi pregătită pentru colindători. Care este reţeta