Antena Meniu Search
x

Se fabrică antidotul "Limbii albastre"

Vaccinul împotriva bolii limbii albastre se poate produce în ţară. Specialiştii români lucrează deja în laborator şi aşteaptă acordul autorităţilor pentru a începe producţia

Vezi și

Vaccinul împotriva bolii limbii albastre se poate produce în ţară. Specialiştii români lucrează deja în laborator şi aşteaptă acordul autorităţilor pentru a începe producţia.

Încă un zimbru a murit în rezervaţia Haţeg-Slivuţ. Este al şaptelea în ultimele două luni. Pentru doi dintre ei, medicii au stabilit deja cauza: virusul bolii limbii albastre. Rezervaţia a fost închisă turiştilor şi a fost declarată focar.

În rezervaţie au mai rămas acum șase exemplare, dintre care unul este bolnav şi se află sub tratament. Boala limbii albastre îi afectează, însă, cel mai mult pe fermieri. Pentru că nu mai pot exporta animalele, pierderile crescătorilor ajung la sute de milioane de euro. Iar bani de vaccin n-au.

Costurile ar fi mai reduse dacă vaccinul s-ar produce în ţară. Autorităţile sanitar-veterinare au recunoscut că nu au bani pentru a cumpăra vaccinul din import pentru toate animale. Suma ajunge la 50 de milioane de euro. Vestea bună este că o firmă românească lucrează, deja la realizarea vaccinului împotriva virusului limbii albastre.

Specialiştii au solicitat autorităţilor sanitar-vetrinare tulpina virusului pentru a putea realiza vaccinul.

Asta înseamnă că, până la primăvară, vaccinarea s-ar putea face în ferme şi gospodării cu vaccin sută la sută românesc. Iar reprezentanţii companiei spun că produsul lor va fi la jumătate de preţ faţă de cel de import.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri sociale » Se fabrică antidotul "Limbii albastre"