Antena Meniu Search
x

Video Seceta scumpește pâinea. Fermierii, la capătul răbdării

Preţul pâinii va creşte şi în acest an. O spun fermierii care după ce s-au confruntat cu o secetă fără precedent în 2020, acum se luptă cu temperaturile care se schimbă peste noapte şi care pun în pericol cultură de grâu şi orz.

de Redactia Observator

la 01.04.2021, 20:32

Vezi și
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

În loc de soluţii, primesc promisiuni. Investiţiile în sistemele de irigaţii sunt deocamdată doar pe hârtie, iar bani pentru despăgubiri la culturile de primăvară nu există. Dobrogea este cea mai afectată regiune după seceta cruntă de anul trecut. Deşi anul acesta a plouat, diferenţele mari de temperatură au compromis aproape jumătate din culturi. Urmarea?

Bogdan Enciu, fermier: Cu certitudine şi anul acesta pâinea va fi mai scumpă. Este prea frig, şi de dimineaţă au fost -2 grade.

Cât despre sistemele de irigaţii, acestea sunt complet distruse de mai bine de 20 de ani.

Bogdan Enciu, fermier: Trebuia să fie o stație de pompare, cea mai mare stație de pompare.. S-a ales praful, am scos betoanele, am scos fierul din pământ.

Fermierii sunt disperați și spun că singură soluție pentru a avea sistemul de irigații este accesarea de fonduri europene. Doar că şi aici e o problemă.

Mircea Chipailă, fermier: De fiecare dată când am fost la Comisia Europeană, eram nepregătiți.

Iar cei care se bazau pe despăgubirile pentru culturile de primăvară rămân cu buzunarul gol. Nu sunt bani la buget.

Răzvan Filipescu, fermier: Situația fermierilor din Dobrogea e critică

Teodor Ichim - președinte Asociația Fermierilor: Tensiunea și murmurul este destul de amplificat în ultimele zile, nu se exclud şi alte mişcări de protest.

Ministrul Agriculturii a venit la Constanța fără soluţii concrete

Adrian Oros - ministrul Agriculturii: Atunci când bugetul a permis, am dat despăguri, când nu a mai permis, nu am reușit să dăm aceste despăgubiri. Anul trecut 930 mil lei pentru despăgubiri. La ora aceasta nu pot să promit așa ceva, mă uit și eu în buget și văd ce se poate face din actualul buget.

Deși în Dobrogea se produce cea mai mare cantitate de cereale din țară, investițiile în infrastructură sau în alte proiecte lipsesc cu desăvârşire.

Adrian Oros - ministrul Agriculturii: Încercăm să punem în practică când găsim resurse. Fenomenul deșertificării este descris de 50-60 de ani în zona din nefericire nu au fost bani. Că să oprim deşertificarea, în primul rând trebuie făcute împăduriri.

Dezastrul din agricultură a făcut, ca anul trecut, producția de grâu să scadă cu 40 la sută.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Seceta scumpește pâinea. Fermierii, la capătul răbdării